Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Duiventil Nimmerdor in Amersfoort

Arnhemseweg 213vi
3817 CG, Amersfoort (Gemeente Amersfoort)
Utrecht
Bouwjaar: 1800-1900
Publicatie: 20041122
Rijksmonument ID: 517648

Omschrijving van Duiventil Nimmerdor

Omschrijving

Tot het landgoed Nimmerdor behoort een DUIVENTIL met neogotische kenmerken, dat markant gelegen is midden op het open terrein van een weiland. De duiventil is geplaatst in een zichtas van het landhuis en is, als opvolger van een 18de-eeuwse voorganger, vermoedelijk gebouwd omstreeks 1880. De duiventil is in 1990 gerestaureerd.

Het gesloten gedeelte van de houten duiventil heeft een zeshoekige plattegrond. Dit volume rust op zes houten hoekstijlen van circa acht meter lengte, die op stenen poeren zijn geplaatst. Deze staanders zijn door korbelen met elkaar verbonden, waarbij de driehoekige openingen de vorm van traceringen met toten bezitten. Op de verbindingspunten zijn culotten van gewelfknopen aangebracht. Elke zijde van het gesloten volume is voorzien van twee verticaal beschotte velden, die zowel aan de onder- als aan de bovenzijde zijn voorzien van kruisvormige betimmeringen.

Boven het hoofdvolume, dat door een tentdak met zinken losanges wordt besloten, bevindt zich een smaller zeshoekig volume met eveneens een tentdak met zinken losanges. Een hoge pinakel vormt hiervan de beeïndiging. In het smalle volume bevinden zich per zijde drie maal drie invlieg-openingen, die alle op houten consoles rusten. Hierboven is per veld een kruisvormige betimmering aangebracht.

Het interieur van de duiventil, bestaande uit houten nestkastjes, is nog geheel intact en biedt plaats aan ruim 500 nesten.

Waardering

De duiventil op het landgoed Nimmerdor is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorisch belang als gaaf en relatief zeldzaam voorbeeld van een duiventil met neogotische kenmerken. Het object heeft een grote ensemblewaarde als markant element van het landgoed en in relatie tot de overige onderdelen van het landgoed.

Tags: losse objecten, ed.,duivenhok(l),tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Duiventil Nimmerdor
location_on Monumenten Kaart rond Amersfoort

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt