Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Militair Ziekenhuis in Gouda

Ijssellaan 2
2806 TK, Gouda (Gemeente Gouda)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1876
Publicatie: 20001128
Rijksmonument ID: 517579
Type: Gebouw

Omschrijving van Militair Ziekenhuis

Inleiding

ZIEKENHUIS in Neo-Renaissancestijl uit 1876 centraal in het park gesitueerd in de as van de oprijlaan.

Omschrijving

Symmetrisch pand opgetrokken vanuit een U-vormige plattegrond in donkerrode baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt, samengesteld schilddak; pironnen op de hoeken.

Voorgevel in traditionele symmetrische opzet; middenrisaliet en zijrisalieten bekroond met trapgevels met hardstenen voluten en een halfrond fronton. In middenrisaliet, in een vooruitstekend geveldeel de hoofdingang met dubbele houten paneeldeuren aan een hardstenen strap en onder een uitspringende houten luifel; boven de luifel bevindt zich een halfrond bovenlicht. Aan weerszijden van het bordes meerruits ramen als scheidingswand. Bovenin het middenrisaliet een hardstenenplaat met opschrift `Rijks-administratie'. Op begane grond en op verdieping hoge meerruits schuifvensters met meerruitsbovenlichten. Alle muuropeningen hebben houten kozijnen, hardstenen dorpels en getoogde strekken in gele en rode baksteen. Ter hoogte van de dorpel en de kruisbalk spekbanden in gele en zwart-geglazuurde baksteen. Onder de houten daklijsten die met houten klossen worden ondersteund, een siermetselrand van geel baksteen.

Achtergevel met risalerend middendeel waarin kleine vierruitsvensters. Aan weerszijden van het middenrisaliet een achteringang met rondboog bovenlicht. Hardstenen trappen en bordes. Stalen nood-wenteltrappen.

Waardering

Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde; als goed bewaard voorbeeld van een 19e eeuws ziekenhuis, in neo-renaissance stijl.

Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhisotirsche waarde; als typologisch voorbeeld van een militair ziekenhuis dat herkenbaar en redelijk gaaf bewaard is gebleven.

Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis heeft ensemblewaarde in samenhang met de overige onderdelen van het complex.

Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is zeldzaam op landelijk niveau.

Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is redelijk gaaf

Tags: openbare gebouwen,ziekenhuis,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Militair Ziekenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Gouda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!