Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods) in Cuijk

cafe Lombok
Kerkstraat 7
5431 DS, Cuijk (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1908
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 517519

Omschrijving van Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods)

Inleiding

SIGARENFABRIEK uit 1908 met OPSLAGLOODS gebouwd voor de familie Philipsen van Hussen, die onder de naam "Kansas" hun producten op de markt bracht. Nu woonhuis - Café Tapperij Kansas met atelier.

Omschrijving

De voormalige fabriek is een langwerpig bouwwerk onder mansardedak met overstek en houten windveren met een versprongen dakvoet. De noordgevel bevat twee en de zuidgevel drie bouwlagen. De buitenmuren zijn opgetrokken uit witte machinale kalkzandsteen met horizontale banden bij de boven- en onderkanten van de vensters en rune-achtige symbolen in dezelfde steensoort maar dan in roze. Boven de muuropeningen bevinden zich betonnen lateien en getoogde ontlastingsbogen met in kleur contrasterende aanzet- en sluitstenen ten opzichte van de rest van het metselwerk. De vensters bevatten een vier- en zesruitsverdeling. In de zuidgevel een originele reclameschildering van de voormalige sigarenfabriek Kansas. De indeling van de fabriek is met uitzondering van de tweede en derde verdieping nauwelijks gewijzigd.

De opslagloods staat achter tegen de westgevel van de fabriek. Deze is een laag hoog en bevat een zadeldak.

Waardering

De voormalige sigarenfabriek is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de sigarenindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwmaterialen, waaronder kalkzandsteen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie.

Tags: gebouwen, woonhuizen,sigarenfabriek,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenf…
location_on Monumenten Kaart rond Cuijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!