Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Maria Kapel in Wouw

Spellestraat 44
4724 SJ, Wouw (Gemeente Roosendaal)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1936
Architect: Hendrik Willem Valk
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 517300
Type: Kerk

Omschrijving van Maria Kapel

Inleiding.

MariaKAPEL, gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk in 1936 in traditionalistische stijl. De kapel ligt even buiten de bebouwde kom van Wouw.

Omschrijving.

In groot formaat baksteen opgetrokken kapel. De plattegrond is drielobbig, met een rechte voorkant. Het leien schilddak is aan de achterkant gebogen, aan de voorkant heeft het een driezijdig overstek. De nok wordt aan voor- en achterkant bekroond door een piron. De voorzijde heeft een brede spitsboogvormige opening, aan de onderzijde afgesloten door een smeedijzeren hek, daarboven in de spitsboog op natuurstenen aanzetstenen rechte bakstenen moulants. Voor deze ingang is een halfrond plateau met traptrede aangelegd. De uiteinden van de voorgevel zijn voorzien van overhoeks geplaatste steunberen met natuurstenen afdekking.

De zij- en achtergevels hebben een iets uitstekende plint. Inwendig bakstenen gewelf. In de bakstenen muren is aan de binnenkant op ooghoogte een band met mozaïek aangebracht. Hierin is het opschrift: "ONZE+LIEVE+VROUW+VAN+ALTIJD+DURENDE+BIJSTAND+BID+VOOR+ONS" verwerkt. Op een natuurstenen sokkel in een glazen kastje staat een Mariabeeld.

Waardering.

De kapel is van algemeen cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de culturele en geestelijke ontwikkeling in Noord-Brabant, in het bijzonder de verbreiding van de Mariadevotie in het Interbellum. Zij is van architectonische waarde wegens de plaats die zij inneemt in het oeuvre van de architect Valk, in het bijzonder door de combinatie van gotiserende ornamentiek met een karkakteristieke drielobbige plattegrond en een zeer expressieve hoofdvorm. Zij is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van de uitwerking van het kapelmotief.

Tags: kerkelijke gebouwen,mariakapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Maria Kapel
location_on Monumenten Kaart rond Wouw

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!