Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Muur van klooster Mariadal in Roosendaal

star star star star (1)
Vincentiusstraat 3
4701 LM, Roosendaal (Gemeente Roosendaal)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1934
Architect: F.B. Sturm en J.Th.J Cuypers
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 517246
Type: Overig

Omschrijving van Muur van klooster Mariadal

Inleiding.

MUUR behorend bij het klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm in 1934 in Traditionalistische stijl.

Omschrijving

Bakstenen ommuring van de tuin van het kloostercomplex met aan de bovenkant een ezelsrug, aan de straatzijde gesteund door steunberen met bakstenen afzaten. Aan de zijde van de Burgemeester Prinssensingel wordt de muur op enkele plekken onderbroken. Ongeveer halverwege is een spitsboog-doorgang, trapsgewijs verspringend en aan bovenzijde afgedekt met romaanse pannen geplaatst. Het poortgedeelte is dichtgemetseld tot op de hoogte van de muur. Links van deze doorgang steekt de achterkant van een halfronde kapel met koepel, gedekt met bitumen door de muur. Aan de tuinkant voorzien van een gebogen topgevel. Een driezijdig gesloten kapel met topgevel onder een omlopend dak met romaanse pannen en een piron is halverwege de muur aan de rechterkant van doorgang geplaatst. Rondboogramen in afgeschuinde zijden zijn dichtgemetseld. Aan de straatkant is een polychroom reliƫf met voorstelling van Maria in gemetseld.

Waardering.

De muur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk het toegenomen zelfbewustzijn van de katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van de architecten Cuypers en Sturm. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,muur(d),erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Muur van klooster Mariadal
location_on Monumenten Kaart rond Roosendaal

Recensies (1)
    Muur van klooster Mariadal Muur van klooster Mariadal
    Vincentiusstraat 3, Roosendaal, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    2
    De beschrijving is in zoverre onjuist dat de muur gebouwd is in 1941 vanwege de aanleg van de Burgemeester Prinsensingel (toen Binnensingel) en niet tegelijk met de bouw van het klooster in 1934
In de buurt