Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vincentiusvereniging in Bergen Op Zoom

Blauwehandstraat 36
4611 RL, Bergen Op Zoom (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1867
Architect: C.P. van Genk
Publicatie: 20020425
Rijksmonument ID: 517116
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Vincentiusvereniging

Inleiding.

Het H. VINCENTIUSGESTICHT is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect C.P. van Genk. Het gesticht is gebouwd in Ambachtelijke Traditionele Stijl.

Omschrijving.

Het tweelaagse gebouw telt drie travee├źn en heeft een zadeldak met oudhollandse dakpannen. Het onderkelderde pand is opgetrokken uit baksteen met een hardsteen plint en vensterdorpels. De getoogde zesruits vensters met raambefjes en de vleugeldeur rechts met het gedeelde bovenlicht worden omrand door lisenen. Hierboven bevindt zich een hardstenen gevelsteen met in verdiepte, oorspronkelijk vergulde letters de naam: "H. Vincentius Gesticht". De getoogde vierruits vensters op de verdieping zijn voorzien van raambefjes als tandlijstje. Onder de geprofileerde gootlijst bevindt zich een tandlijst en een keperboogfries.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een katholiek gestichtsgebouw. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, haast herenhuisachtig klooster en als voorbeeld van het vroege werk van de architect Van Genk. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Tags: liefdadige instell.,tehuis,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vincentiusvereniging
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Op Zoom

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!