Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vlaamse schuur in Sprundel

Ettenseweg 40
4714 TA, Sprundel (Gemeente Rucphen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 517048
Type: Boerderij

Omschrijving van Vlaamse schuur

Inleiding.

De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Bij een latere verbouwing is de karakteristieke inspringing in de plattegrond voor de inrijpoorten rechtgetrokken en dichtgezet met baksteen. Deze schuur bevindt zich haaks achter de langgevelboerderij, ter linkerzijde.

Omschrijving.

De Vlaamse Schuur heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit geteerde houten planken en deels uit handvorm en machinale baksteen. Op het schilddak ligt riet. De gevels zijn voorzien van diverse staldeuren en ijzeren stalraampjes. De korte achtergevel is blind. Het bakstenen deel is voorzien van rechte muurankers. Het inwendige herbergt het oorspronkelijke gebint.

Waardering.

De Vlaamse Schuur is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het is typologisch van belang als voorbeeld van een kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vlaamse schuur
location_on Monumenten Kaart rond Sprundel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt