Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilig Hartbeeld in Esch

Pastorie/Kerk Dorpsstraat (Bij)
5076 ZG, Esch (Gemeente Haaren)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 517027
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding.

In een plantsoen, gelegen bij de kerk en pastorie van het dorp, staat een HEILIG HARTBEELD, vervaardigd door L. Petit te Tilburg. Het beeld heeft elementen van de Art Nouveau.

Beschrijving.

Kalkstenen Heilig Hartbeeld op samengestelde tufstenen sokkel. Het beeld toont een staande Christusfiguur gekleed in lang gewaad. Zijn rechterhand hangt af langs de lichaam (de vingers ontbreken). De linkerhand rust op het hart op Zijn borst. Het beeld is op de basis aan de rechterzijde gesigneerd 'Lé. PETIT/ TILBURG'. Het beeld staat op een vierkante sokkel met afgeschuinde hoeken, geflankeerd door twee kwartronde platen waarvoor een bloembak. Het geheel staat op een dekplaat met holle rand, gedragen door een bakstenen fundament. Op de sokkel een bronzen plaat met opschrift 'ZIE HIER / HET HART / DAT DE / MENSEN / ZOZEER / BEMIND HEEFT'.

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de introductie en popularisering van de verering van het H. Hart in Noord-Brabant in de jaren 1920-1940. Het object is tevens van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik door de combinatie van kalksteen met een geheel tufstenen sokkel. Het object maakt deel uit van een groter geheel, bestaande uit een reeds beschermde kerk en pastorie. Het object is tenslotte ook van belang vanwege de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilig Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Esch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!