Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vijf woonhuizen in traditionalistische vormen gebouwd in Goirle

Tilburgseweg 108
5051 AK, Goirle (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 517011
Type: Woonhuis

Omschrijving van Vijf woonhuizen in traditionalistische vormen gebouwd

Inleiding.

VIJF WOONHUIZEN rond 1937 in Traditionalistische vormen gebouwd voor de Goirlese kastelein H. Smits naar ontwerp van architect J. Bedaux. Het ontwerp bestaat uit zeven op één rij aaneengesloten huizen: vier kleine en drie grote huizen. De rechtse twee in het ontwerp zijn niet gebouwd. Het verschil in grootte van de huizen wordt bepaald door de tweede bouwlaag. Deze is bij de kleine huizen minder hoog dan bij het ene gebouwde grote huis. Omschrijving.

De huizen, die tweelaags zijn, hebben een zadeldak met een geknikte dakvoet tussen tuitgevels. Vier van de huizen zijn gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen, een heeft blauwe pannen. Alle huizen zijn twee traveeën breed: bestaande uit een voordeur- en een raamtravee op de begane grond en twee raamtraveeën op de verdieping. Huis no. 108 heeft aan de linkerkant bovendien een overbouwde garage, die hier een derde travee vormt. Een overbouwde gang met een smalle rondboogdeur bevindt zich tussen de nummers 110-112 en 114-116. De nummers 108-110 en 112-114 vormen elkaars spiegelbeeld. Ze zijn twee aan twee met een gezamenlijke luifel boven de voordeuren en een Vlaamse kapel in het dak gekoppeld aan elkaar. De ingangspartij bevat een houten omlijsting met een luifel tussen deur en bovenlicht gedragen door een gekrulde ondersteuning van gesmeed rondijzer. De voordeur heeft een op zijn punt geplaatst spioneervenster. De naarbinnen draaiende roedenramen hebben een vier-, zes- of achtruitsverdeling. Op de begane grond en op de verdieping zijn de ramen twee aan twee gekoppeld.

Het opgaande werk bestaat uit handgevormde paars/rode handgevormde baksteen gemetseld in Vlaams verband. Tufsteen is toegepast in de aanzet- en scharnierstenen van de rondboogmuuropening van de garagedeuren, in de deelzuil tussen de ramen op de verdieping en in de geornamenteerde klauwstukken van de Vlaamse kapel. Huis no. 116 heeft een dakkapel met oren onder een lessenaarsdakje met houten windveren.

Waardering.

De vijf woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van midden-Brabant en hebben betekenis voor de typologische ontwikkeling van het rijtjeshuis. Het object heeft architectuurhistorische waarden, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de Goirlese architect J. Bedaux. Het object is van belang wegens de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vijf woonhuizen in traditionalistische …
location_on Monumenten Kaart rond Goirle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!