Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige winkel met twee woningen en stalling in Asten

Kleine Marktstraat 4
5721 GG, Asten (Gemeente Asten)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 516712
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalige winkel met twee woningen en stalling

Inleiding.

Voormalige WINKEL met twee WONINGEN en STALLING, nu in gebruik als horeca met woonruimte. Pand met een oude kern dat omstreeks 1900 gemoderniseerd werd in Ambachtelijk-traditionele vormen en ligt in de kern van Asten, op de hoek van de Marktstraat met de Julianastraat en Kleine Marktstraat.

Omschrijving.

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Julianastraat loopt. Het pand is grotendeels gepleisterd, geblokt uitgevoerd voorzien van hoekpilasters. Het achterste gedeelte is in handgevormde baksteen uitgevoerd en heeft een muizetand en een gepleisterde plint. Het dak is gedekt met muldenpannen en aan de Julianastraat voorzien van een gootlijst. De kopse gevel aan de Marktstraat heeft op de begane grond en in de topgevel getoogde T-ramen in een gestucte omlijsting met kuiven. De zijgevel bevat dezelfde ramen. In het midden van de zijgevel aan de Julianastraat is een deur met aan weerszijden rechthoekige ramen aangebracht. Dit geheel is in een gepleisterde omlijsting gevat. Rechts daarvan is een T-raam, als in de voorgevel, aangebracht. In het achterste gedeelte van de zijgevel zijn twee rondboogpoorten aangebracht. Links van de meest linkse daar een gerusticeerde pilaster, rechts een gladde liseen. Getoogd raam aanwezig. De kopse gevel aan de Kleine Marktstraat 4 is voorzien van een verlaagde deur en enkele ramen waaronder een vierruitsraam in de topgevel. De topgevel wordt bekroond door een windveer. De achtergevel is van een enkele aanbouw voorzien en heeft nieuw pleisterwerk. De aanbouw is van recente datum en valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Tevens is het pand van belang vanwege de bewaard gebleven oorspronkelijke woon/werkfunctie. Het exterieur is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige winkel met twee woningen en …
location_on Monumenten Kaart rond Asten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!