Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Pastorie in Haren

Kerkplein 2
5368 AM, Haren (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1877
Architect: H.J. van Tulder
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 516613
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. Pastorie

Inleiding

Ten westen van de R.K. kerk van Haren staat aan de zuidelijke zijde van het Kerkplein op nummer 2 de blokvormige voormalige R.K. PASTORIE uit 1877, waarschijnlijk een ontwerp van H.J. van Tulder. Tegen de achtergevel van de pastorie staat een tot de oorspronkelijke bouw behorend koetshuis.

Omschrijving

De tweelaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak met verbeterde Hollandse pannen, waarop een smeedijzeren dakruiter met windvaantje. Een klok ontbreekt. De bakstenen gevels zijn voorzien van een hardstenen plint. De voorgevel heeft hoeklisenen en een centraal in de drie vensterassen geplaatste middenrisaliet, waarin zich in een portiek een vleugelpaneeldeur bevindt met geometrisch ingedeeld bovenlicht, gietijzeren roosters en twee gietijzeren buitenlantaarns. In de topgevel is een ijzeren rondlicht. De flankerende zesruits schuifvensters zijn op de begane grond voorzien van luiken. Ook de zijgevels zijn voorzien van zesruiters. In de zuidelijke zijgevel bevindt zich daarnaast een deur met bovenlicht. Tegen de gesloten oostelijke achtergevel is een eenlaags koetshuis met een rechthoekige plattegrond geplaatst, voorzien van een met verbeterde Hollandse pannen belegd schilddak. In de noordelijke gevel is een getoogde opgeklampte inrijpoort. Tegen de zuidelijke gevel van de pastorie groeit een druif. In de tuin verder een tweetal kastanjes van max. 1.75 meter omtrek.

Waardering

De voormalige R.K. pastorie is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde daar het getuigt van een geestelijke ontwikkeling. Het is gaaf bewaard gebeleven en sluit aan bij de ter plekke reeds eerder beschermde kerkelijke bebouwing.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Haren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!