Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Pastorie in Macharen

Kerkstraat 2
5367 AG, Macharen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1833
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 516591
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. Pastorie

Inleiding

Ten oosten van de R.K. kerk van St. Petrus Banden te Macharen staat aan de andere zijde van de Kerkstraat de voormalige R.K. pastorie uit 1833, een eenvoudig uitgevoerd blokvormig gebouw met aangebouwd koetshuis uit de late negentiende eeuw. Het huis is in de tweede helft van de negentiende eeuw verbouwd.

Omschrijving

De eenlaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en een afgewolfd zadeldak voorzien van eternietleien in Maasdekking. De voorgevel is op het noorden gericht. Deze handvorm bakstenen gevel heeft een gecementeerde plint en telt vijf vensterassen. Boven de centrale omlijste ingangspartij met paneeldeur en smeedijzeren bovenlicht is een houten dakkapel aangebracht. In het plaveisel voor de deur staat een smeedijzeren schoenschraper. Links en rechts van de deur zijn zesruits schuifvensters aangebracht. De zijgevels zijn ingezwenkt en hebben houten geprofileerde lijsten. Op de begane grond zijn twee zesruiters aangebracht, op de verdieping twee vierruiters. In de westelijke zijgevel zit nog de oude elektriciteitsnetaansluiting met porceleinen knoppen. Direct ten zuidwesten van de pastorie staat een eenlaags koetshuis op langgerekte rechthoekige plattegrond. Dit handvorm bakstenen gebouw heeft een aan de zuidelijke zijde afgewolfd zadeldak met oud-Hollandse pannen en een in- en uitgezwenkte tuitgevel aan de noordelijke zijde. In de noordelijke gevel zijn twee zesruits schuifvensters met smeedijzeren diefijzers, waarboven een tweetal lichten die de taszolder belichten. Het muurwerk heeft rechte steekankers en een hoge gecementeerde plint. In de westelijke gevel is een drietal stalvensters met ijzeren roedenverdeling en een opgeklampte inrijpoort aangebracht. Van de oude hekwerken resteren tussen de westelijke gevel van het woonhuis en de Kerkstraat enkele meters van een smeedijzeren pijlpuntenhekwerk met een poortje, opgehangen aan bakstenen pijlers.

Waardering

De voormalige pastorie is gaaf bewaard gebleven en is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Macharen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt