Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Megen

Dr. Baptiststraat 24
5366 BB, Megen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 516588
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

Dit halfvrijstaande, sober vormgegeven DUBBEL-WOONHUIS dateert uit omstreeks 1870 en heeft waarschijnlijk een oudere kern. Het is door een smalle drupsteeg van nummer 28 gescheiden. Rond 1915 zijn wijzigingen in de noordelijke zijgevel aangebracht. De voorgevel van nummer 26 is voorzien van steekankers. Het is gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten in de oude kom van Megen, binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Het eenlaags pand onder lijstgevel heeft een L-vormige plattegrond, doordat achter nummer 26 een oorspronkelijke achteraanbouw ligt. Op het samengestelde schilddak liggen oud-Hollandse pannen. De handvorm bakstenen voorgevel, voorzien van een gecementeerde plint, een gestuct fries en een geprofileerde gootlijst, telt per huis drie vensterassen. De voordeur, een paneeldeur met bovenlicht, is bij beide huizen in de meest zuidelijke as geplaatst. Elk huis heeft twee zesruits schuifvensters, voorzien van hardstenen dorpels. Het bovenlicht van de deuren is in beide gevallen gesierd met een levensboom. Die van nummer 24 is origineel. De deur is daar tevens voorzien van een gietijzeren rooster. De noordelijke zijgevel is eveneens opgetrokken uit handvorm baksteen, heeft sporen van verbouwingen en is voorzien van een vier- en zesruits schuifvenster en, aan de straatzijde, een halfvenster. Voor het pand ligt een bakstenen stoep, op de hoeken voorzien van smeedijzeren krulhekken.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als voorbeelden van de sociaal-historische geschiedenis en als voorbeelden van de typologische ontwikkeling van het uiterst eenvoudige stadswoonhuis voor arbeiders of kleine middenstand. Ze hebben architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven representanten van het kleine stadswoonhuis. Ze zijn uitwendig gaaf bewaard gebleven, karakteristiek voor de kom van Megen en gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Megen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!