Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

T-boerderij in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn in Teeffelen

Pastoor Van Weerdtstraat 6
5395 TH, Teeffelen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1883
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 516567
Type: Boerderij

Omschrijving van T-boerderij in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn

Inleiding

T-boerderij, in 1883 gebouwd in Eclecticistische stijl ter vervanging van een voorgaande boerderij, waarvan de fundamenten benut zijn. Bij een verbouwing is onder de grond een ijzeren driepotige pot gevonden met munten. Op het terrein zelf kan men onder meer 18de eeuwse potscherven vinden Het stalgedeelte is rond 1910 uitgebreid.

Omschrijving

De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en heeft gevels opgetrokken uit handvorm baksteen. Het onderkelderde tweelaagse woongedeelte telt vijf traveeën en bezit een schilddak met kruispannen. Het eenlaagse boerderij gedeelte heeft een schilddak van riet met een voet van oudhollandse dakpannen. De gevel wordt geleed door hoekpilasters en een middenrisaliet, een gepleisterde plint, cordonlijsten onder de vensters en een fries met voluutconsoles bij de risalerende delen. Op de begane grond bevinden zich T-vensters; op de verdieping zijn openslaande vensters. De vensters hebben een getoogde geprofileerde omlijsting met kuiven van stucwerk. De vernieuwde paneeldeur en het getoogde bovenlicht kent ook zo'n omlijsting. In de zijgevels van het stalgedeelte bevinden zich diverse kleine stalraampjes. De achtergevel bezit grote getoogde staldeuren in het midden, aan weerskanten ijzeren ramen en daarnaast lage getoogde staldeuren. De oorspronkelijke halfronde stalraampjes zijn dicht gemetseld. Boven de centrale staldeuren een hoog getoogd hijsluik. Links een aanbouw onder lessenaardak met betonnen stalramen, een lage deur en boven een luik.

Het interieur van het woongedeelte bevat achter de voordeur een gang betegeld met Naamse steen, de kamer rechts bezit een stucplafond.

Voor het huis staat een eenvoudig ijzeren spijlenhek. Het huis zelf heeft een hoge hardstenen stoep.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de representatieve, landhuisachtige herenboerderij.

Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als herenboerderij zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar T-boerderij in Eclecticistische stijl t…
location_on Monumenten Kaart rond Teeffelen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt