Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis met studio in Alphen Aan Den Rijn

Oudshoornseweg 7
2401 LA, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1895-1900
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516145
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis met studio

Inleiding

Het WOONHUIS met STUDIO in vakwerkstijl dateert uit omstreeks 1895-1900; het woonhuis een ouder oorsprong heeft en uit het midden van de negentiende eeuw stamt. De studio bevindt zich aan de voorkant op de verdieping; het woonhuis op de begane grond, dat verder naar achteren doorloopt.

De studio is gebruikt als atelier van een Huis & Decoratieschilder en als eerste daglichtstudio voor een fotograaf in Nederland. Met name op de begane grond zijn in het pand diverse wand- en plafondschilderingen van de decoratieschilder bewaard gebleven.

De studio was oorspronkelijk voorzien van een glazen dak, dat inmiddels is vervangen door een pannendak.

Omschrijving

Het voorste deel van het woonhuis met de studio is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen, onder een zadeldak met rode hollandse pannen en windveren. De nokrichting ligt evenwijdig aan de Oudshoornseweg. De dakhelling aan de Oudshoornseweg (noordoost) is korter dan aan de achterkant (zuidwest). Het oudere bouwvolume, bestaande uit één bouwlaag onder een mansardedak, staat haaks met de nokrichting op de studio. De gevels van het lage oudere deel zijn gepleisterd met schijnvoegen. Ook de zijgevels en achtergevel van het studiogedeelte zijn aangesmeerd.

De voorgevel (noordoost) is opgetrokken boven een gepleisterde plint met hardstenen dekstenen. De gevel bestaat uit een houten vakwerk-skelet met op de kruisingen knoppen, dat is ingevuld met decoratief metselwerk van rode baksteen en gele verblendsteen in een donkergrijze baksteen rand. Het vakwerk zelf en de kozijnen zijn geprofileerd; tussen de beide bouwlagen bevindt zich een houten uitkragende kroonlijst waaronder cassettes zijn aangebracht, oorspronkelijk stond hier het opschrift 'huis- en decoratieschilder' in. De gevel wordt afgesloten door een uitkragende kroonlijst. Op de begane grond is centraal de toegangspartij aan een hardstenen stoep met schampstenen, bestaande uit een enkele glasdeur voorzien van sierijzers (rechts) en een dubbele glasdeur met stootborden en bovenlichten (links). Aan weerszijden hiervan een venster met tweedelig bovenlicht; onder deze vensters is een blokpatroon met gele en rode tegels aangebracht. Op de verdieping vijf aaneengeschakelde vensters met smalle kruisvormige roedentracering; onder de vensters houten waterdorpel.

INTERIEUR Van het interieur zijn onder meer bewaard gebleven: een polychroom beschilderd plafond in Lodewijk XIV-trant; gemarmerde lambrizeringen; polychroom geschilderde sierlijsten met meanders e.d.; gemarmerde plafonds; paneeldeuren; een granito aanrecht, lambrisering, inbouwkasten en schouw in de keuken; glas-in-lood in enkele bovenlichten in de achtergevel; en een schouw in de woonkamer.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de typologie als één van de eerste daglichtsudio's in Nederland.

Het pand met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens het ontwerp in de vakwerkstijl.

In stedenbouwkundig opzicht is het pand van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oudshoornseweg.

Het exterieur is gaaf, in het interieur zijn bijzondere muurschilderingen in verschillende verftechnieken bewaard gebleven

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis met studio
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt