Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Emmahuis (kindertehuis) in Alphen Aan Den Rijn

Emmahuis
W.M. Offringalaan 2
2406 JB, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1897
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516136
Type: Gebouw

Omschrijving van Emmahuis (kindertehuis)

Inleiding

Het Emmahuis (KINDERTEHUIS) werd in 1897 voltooid als tehuis voor kinderen vanaf drie jaar die nog een moeder nodig hadden. In 1898 werd tegen het gebouw een ziekenhuisje gebouwd, dat in 1914 werd vervangen door een barak achter het inmiddels eveneens gesloopte kindertehuis. In 1930 werd het gebouw gerestaureerd door de gebroeders M.A. en J. van Nieukerken. Het diende toen als onderdak voor meisjes van 12 tot 17 jaar. Koningin Emma wijdde het huis in, waardoor het sindsdien de naam Emmahuis draagt. Het gebouw sluit het park aan de noordkant af.

Aan de parkkant (zuid) zijn de gevelopeningen inmiddels anders ingevuld. Aan de Offringalaan (noord) zijn met name nieuwe aanbouwen toegevoegd. De hoofdvorm van het gebouw is echter gehandhaafd.

Omschrijving

Het Emmahuis is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen op een langgerekte plattegrond. Het hoofdvolume wordt afgedekt door een gebroken schilddak, met gesmoorde tuile-du-Nord pannen en oorspronkelijk reeksen kleine dakkapellen. De uiteinden van het langgerekte bouwvolume worden gekenmerkt door torenvormige eindpaviljoens onder tent- en schilddaken met Hollandse pannen, een zeeg en pironnen. Met name aan de westkant volumes in verschillende hoogtes. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met roedenverdeling en hardstenen waterdorpels. Verder kunststenen aanzet- en sluitstenen, muurankers, ijzeren vergaarbakken, tandlijsten in metselwerk, en een reliƫf met het opschrift "Een ding in noodig Lucas 10, v 38-42." Bovenlangs delen van gevels opengewerkte metselwerk randen.

De rondboogvormige gevelopeningen in de zuidelijke langsgevel waren oorspronkelijk open en vormden het aangezicht van galerijen, loggia's en ingangsportieken.

In het INTERIEUR zijn alleen van belang de drie trappenhuizen; verder is het interieur vernieuwd.

Waardering

Het Emmahuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde te weten de rol die het heeft gespeeld in de sociaal-culturele ontwikkeling van kindertehuizen in het begin van de twintigste eeuw.

In stedenbouwkundig opzicht is het Emmahuis centrale gebouw van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex in de parkaanleg.

Tags: liefdadige instell.,kindertehuis,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Emmahuis (kindertehuis)
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt