Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Nuova: koetshuis in Alphen Aan Den Rijn

Villa Nuova
Oudshoornseweg 172
2401 LD, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1870-1880
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516127
Type: Gebouw

Omschrijving van Villa Nuova: koetshuis

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag opgetrokken KOETSHUIS van gepleisterde baksteen bestaande uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een overstekend, driezijdig schilddak bedekt met gesmoorde Hollandse pannen en deels zinken platen. De gootlijst rust op geprofileerde consoles met een wafelmotief in de zijkant. Het pand heeft een samengestelde plattegrond met aan de linker gevel (west) een krimp ter plaatse van het woonhuis (zuid) en een risalerend volume onder een steekkap dat het koetshuis gedeelte markeert (noord). De hoeken van de bouwvolumes zijn versierd met een blokmotief in de pleisterlaag. Het pand staat op een plint, rondom het pand is een waterdorpel langs de onderdorpels van de vensters aangebracht en een cordonlijst die met de bovenzijde van de getoogde vensters meeloopt. Enkele vensters zijn nog voorzien van vier duimen van de voormalig luiken.

Voorgevel met twee vensters op de begane grond en serliana binnen een verdiept veld in de top. Daarboven een topversiering met decoratief houtsnijwerk en een makelaar.

De linker zijkant van het pand heeft een venster in de zijgevel van de krimp en ter plaatse van het woonhuis drie vensters en een deur onder een bovenlicht. Het dakschild boven deze gevel is verhoogd waardoor een brede dakkapel is ontstaan voorzien van geschakelde vierruits vensters. De risalerende gevel van het koetshuis is voorzien van twee dubbele getoogde segmentboogvormige inrijdeuren onder een geprofileerde lijst met sluitsteentjes. Daarboven twee geschakelde keperboogvormige luiken met venstertjes binnen een verdiept veld. Tussen beide deuren en vensters is een liseen met blokmotief aangebracht eindigend bij een terracotta paardenhoofd. Het terugspringende linker bouwdeel heeft een deur met drielicht bovenlicht en drie blinde vensters waar in het bovenste deel een gietijzeren stalvenster geplaatst is.

In de rechter zijgevel van het woonhuisgedeelte zijn drie venster geplaatst. Daarboven is het dakschild opgelicht en in de verhoogde gepleisterde gevel zijn drie vensters onder een tweelicht bovenlicht geplaatst. De entree die zich tussen de gevel van het woonhuis en de stal bevindt heeft een paneeldeur onder een bovenlicht gevuld met glas-in-lood en is toegankelijk via zes treden eindigend in een bordes. In de gevel van de stal zijn vier ijzeren getoogde stalvensters geplaatst en een deur onder een getoogd bovenlicht. De achtergevel heeft een nieuwere rechtgesloten staldeur en daarboven een dakkapel met een hooiluik.

INTERIEUR met oorspronkelijke indeling, marmeren vloer in de gang. Het bovenlicht van de tochtdeur is gevuld met gegraveerd glas van Bouvy uit Dordrecht. In de keuken zijn de oorspronkelijke keukenkastjes aanwezig en het granito aanrecht.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de herkenbare oorspronkelijke functie behorend bij de directeurswoning.

Het koetshuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens het ontwerp in een Eclectische bouwstijl.

Het koetshuis is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijn en de Oudshoornseweg.

Hoewel het koetshuis is slechte staat verkeert is het oorspronkelijk wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Nuova: koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!