Boerderij in Bergschenhoek
Omschrijving van Boerderij
Inleiding
BOERDERIJ in Ambachtelijk Traditionele stijl met een woonhuis in Eclectische stijl gebouwd in 1874 op een L-vormige plattegrond; de noklijn van het woonhuis staat haaks op de Oosteindseweg, waarbij de zijkant van het krukhuis, aan de straat gelegen, de representatieve zijde vormt; de noklijn van het bedrijfsgedeelte loopt evenwijdig aan de weg.
Omschrijving
Gedeeltelijk onderkelderde boerderij van het hallehuistype op L-vormige plattegrond, het woonhuisgedeelte (dwarshuis) onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en windveren, het bedrijfsgedeelte onder een schilddak met Hollandse pannen (noordzijde) en tuiles du Nord. De in rood bakstenen opgemetselde gevels van het woonhuis zijn in kruisverband, de gevels van het bedrijfsgedeelte gepeisterd..
De op het noorden gelegen zijde heeft in de representatieve symmetrische woonhuisgevel een rustica middenrisaliet van gemetselde blokken, waarin opgenomen de voordeur met hardstenen stoep (overlopend in de hardstenen plint), sierrooster en bovenlicht in een kleine portiek onder een strek. Aan weerszijden twee paar zesruits ramen met glas-in-lood en rond het bovenlicht een geprofileerde lijst, met neo-Lodewijk-XIV ornament en C-voluten. De lekdorpels gaan over in een waterlijst. Aan de uiteinden bevinden zich blokpilasters met daartussen een rondboogfries op consoles, onder een waterlijst die niet doorloopt over de middenrisaliet. Op de verdieping twee tweelichten onder rollagen met geprofileerde omlijsting en, in de risaliet, een zesruits venster. Naar het bedrijfsgedeelte toe is aan het woonhuis een eenvoudige serre onder een lessenaarsdak aangebouwd.
In de noordgevel van het bedrijfsgedeelte drie elfruits stalramen met radiaalroedeverdeling in het bovenlicht, een stalraam met facetroedeverdeling, een gedeelde deur, een deur onder een drieruits bovenlicht en een veertienruits venster met radiaalroedeverdeling in het bovenlicht.
De niet symmetrische voorzijde (oost) van het woonhuis heeft een driezijdige erker in rood-geel metselwerk, met drie zesruits ramen met links daarvan een zesruits venster boven een kelderraam met diefijzers en een paneeldeur boven een hardstenen stoep met een tweeruitsbovenlicht. Rechts van de erker een zesruits venster, net als de andere vensters onder een anderhalf steens strek en met een hardstenen lekdorpel. In de muur sierankers en een gevelsteen met het jaartal 1874. De zuidelijke zijde heeft in het woonhuis twee schuiframen en met glas-in-lood, stenen lekdorpels en rollagen, twee zesruitsschuifvensters en een paar hooiluiken onder steens strekken, een glasdeur met glas-in-lood, stoep en opgeklampte deur onder een steens strek. In de plint bevindt zich een kelderraam met diefijzers. Het bedrijfsgedeelte heeft vier veertienruits ramen met radiaalroedeverdeling in het bovenlicht, een gedeelde deur onder een vierlicht, een opgeklampte deur en dubbele hoge deuren. Tegen het woonhuisgedeelte is de dakhelling minder stijl. In de ter plaatse hoger opgetrokken muur bevinden zich hooiluiken met aan weerszijden kleine ramen.
De achterzijde (zuid) van het bedrijfsgedeelte heeft een centraal geplaatst veertienruits raam met radiaalroedeverdeling in het bovenlicht.
In het interieur is ondermeer van belang de bedrijfsruimte met de oorspronkelijke stallen; het woonhuis met de oorspronkelijke indeling van de kamers.
Waardering
De boerderij is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde wegens de plaats in de agrarische ontwikelingsgeschiedenis van Bergschenhoek.
De boerderij is van van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de rijke uitvoering van het eclectische woonhuis en de gave typologie.
De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en fuctionele relatie die de boerderij met de overige complexonderdelen onderhoudt.
De boerderij is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.
Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Schuur Oosteindseweg 64, Bergschenhoek
- Polderhuis Bergweg-Noord 1, Bergschenhoek
- Hoop Vleit de Landman Hoekeindseweg 16, Bleiswijk
- Dorpskerk Kerksingel 1, Berkel En Rodenrijs
- Toegangshek Kerksingel 1, Berkel En Rodenrijs
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Bergschenhoek (Zuid Holland)