Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vlasroterij in Ridderkerk

Pruimendijk 146
2989 AK, Ridderkerk (Gemeente Ridderkerk)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1800-1825
Publicatie: 20050411
Rijksmonument ID: 516036

Omschrijving van Vlasroterij

Inleiding

VLASROTERIJ uit de eerste helft van de twintigste eeuw (1914) in Traditioneel- Ambachtelijke stijl gesitueerd op een terrein aan de Waal in Rijsoord, een gebied dat van oudsher een industrieel karakter heeft.

In de roterij werd het vlasvezel in water geweekt zodat de gomachtige laag rond de vezel oplostte en het vezel makkelijk van de stengel kon worden afgehaald. Na het roten werd de stengel verder behandeld. Eerst het braken; het breken van de stengel, vervolgens het zwingelen; het afkloppen van houtachtige delen, en daarna het hekelen; het kammen en bundelen tot vlaslint.

Tijdens het roten werd het vlas in hermetisch afsluitbare ruimtes gelegd waarna de ruimtes gevuld werden met warm water via gaten in de zijwanden. Bij de roterij behoorde oorspronkelijk een stookhuis dat echter niet meer aanwezig is. Op hetzelfde kavel staat nog een uit baksteen opgetrokken loods met de inscriptie "De Noord 1935" die niet onder de bescherming valt.

Omschrijving

De roterij bestaat uit zes cellen en een voorruimte geplaatst in een eenlaags betonnen gebouw op rechthoekige plattegrond onder plat dak. Rondom de gevelopeningen van voor- en achtergevel gemetselde baksteen muurdelen. Aan de beide langsgevels (zijgevels) zijn telkens drie betonnen cellen te onderscheiden die middels een ijzeren schuifdeur, boven het maaiveld, vanaf de buitenkant toegankelijk zijn. Deze schuifdeuren hangen elk aan een rail waarover de deur met ijzeren wieltjes rolt. Ernaast zinken afvoerpijpen.

In de voorgevel (oost) dubbele houten schuifdeuren met aan weerszijden negenruits getoogde ijzeren ramen.

Middendeel van de achtergevel is teruggelegen. Het heeft een samengesteld venster van vier vierruitskozijnen. Rechts een ijzeren getoogd raam en een houten deur. De binnenhoeken van het terugliggend geveldeel zijn afgeschuind en met stalen platen bedekt.

Waardering

Het gebouw is cultuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een industrietak met een voor deze regio grote sociaal-economische betekenis.

De roterij is architectuurhistorisch van algemeen belang als typologisch voorbeeld van een vlasroterij; vanwege het materiaalgebruik (beton). Gezien de weinige restanten van de vlas- en linnennijverheid in Nederland is het tevens van zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,vlasroterij,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vlasroterij
location_on Monumenten Kaart rond Ridderkerk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!