Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kwekerswoning Abmaatra in Heemskerk

Abmaatra
Hondsbosseweg 4
1969 MA, Heemskerk (Gemeente Heemskerk)
Noord Holland
Bouwjaar: 1929
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 515939
Type: Woonhuis

Omschrijving van Kwekerswoning Abmaatra

Inleiding

KWEKERSWONING uit 1929 (genaamd "ABMAATRA", de voorletters van de acht kinderen van de opdrachtgever). Opdrachtgever was de bloembollenkweker J.A. van Zanten. Vijf jaar later liet hij zijn woning vervangen door een voornaam woonhuis naar ontwerp van architect H.J.W. Meyram. Dit pand werd gebouwd door aannemer Schelvis.

Omschrijving

Op nagenoeg rechthoekig grondplan opgetrokken woonhuis van twee bouwlagen onder een schilddak met overstek en een dekking van gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Links tegen de linkerzijgevel (W) bevindt zich een rechthoekige uitbouw die naderhand verhoogd is. Het gedeeltelijk onderkelderde huis is geplaatst op een met grind bedekt rechthoekig plateau waarvan de opstaande randen gemetseld zijn in rode genuanceerde machinale waalsteen in halfsteens verband met platvolle voeg. Dezelfde baksteen werd toegepast voor de in kettingverband met verdiepte voeg uitgevoerde achtergevel en de dito onderste en bovenste strook van de voor- en zijgevels (het muurwerk onder de benedenvensters en boven de verdiepingsvensters). Hiertussen zijn deze drie gevels gemetseld in oranjerode handvormsteen waalformaat, eveneens in kettingverband met verdiepte voeg. De vierkante schoorsteen op de korte nok van het schilddak is in dezelfde baksteen opgetrokken.

In het midden van de voorgevel (Z) bevindt zich tussen twee kwartrond gemetselde bloembakken de voordeur, een paneeldeur met zeven boven elkaar geplaatste raampjes. De stoep voor de deur is uitgevoerd in granito en voorzien van een gietijzeren rooster. Links en rechts van de deur is een staand venster aangebracht (met een vast onderraam waarboven een valraam) voorzien van meerkleurig glas in lood. De hardstenen eerste steen bevindt zich rechts van het rechter venster: "EERSTE STEEN GELEGD DOOR CATHARINA GEERTRUIDA VAN ZANTEN OUD 9 JAAR 13 MAART 1929". Boven de twee vensters en de deur bevindt zich een luifel die links rust op een gemetselde pijler op de hoek van de bloembak en rechts aansluit tegen de driezijdige erker rechtsvoor. Deze erker heeft bovenlichten voorzien van meerkleurig glas-in-lood en daarboven een gemetseld balkon. Middenboven bevinden zich twee glas-in-loodramen waarin een ovaal gebrandschilderd medaillon met rode tulpen en gele narcissen. Tussen deze twee ramen en de genoemde luifel boven de ingang bevindt zich de grote hardstenen naamsteen "ABMAATRA". Het venster linksonder heeft nog de oorspronkelijke vorm met links van de middenstijl een draairaam. Zowel in het voorschild als in het rechterzijschild komt een lage dakkapel voor voorzien van een plat dak met overstek.

De rechterzijgevel (O) heeft evenals de voorgevel rechts een nagenoeg identieke erker. Links bevindt zich een staand venster. De eerste verdieping telt vier staande vensters (oorspronkelijk met door twee horizontale roeden in drie├źn gedeelde ramen). In de achtergevel (N) bevinden zich twee enkele en (links) twee gekoppelde staande vensters met bovenlichten voorzien van glas in lood. Het interieur is op de begane grond en de rechter helft van de eerste verdieping nog nagenoeg oorspronkelijk. Naast de kwekerswoning bevindt zich een bollenschuur die hiermee met een tussenlid is verbonden. Deze bollenschuur valt niet onder de bescherming.

Waardering

De kwekerswoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het oorspronkelijk uit woning en bollenschuur bestaande bedrijfscomplex aan de Hondsbosseweg. Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een evenwichtig ontwerp en goed gedetailleerd woonhuis uit het Interbellum, met stedelijke voornaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kwekerswoning,bedrijfs-,fabriekswoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kwekerswoning Abmaatra
location_on Monumenten Kaart rond Heemskerk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!