Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw in Velp

"De Binckhof"
Tolschestraat 2
5363 TC, Velp (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1862-1865
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 515569
Type: Kerk

Omschrijving van De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw

Inleiding

Ten oosten van het hoofdgebouw staat, haaks op het keukengebouw met poort, een tweede, eveneens langgerekt DIENSTGEBOUW, behorende tot het oorspronkelijke bouwplan van A. Slootmaekers uit 1862-'65. De zuidelijke gevel sluit aan op het keukenpoortgebouw. Tegenwoordig is in dit gebouw de linnenkamer ondergebracht.

Omschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgemetseld in handvorm baksteen en hebben een gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel telt zeven vensterassen en wordt geleed door lisenen. Centraal bevindt zich een gemoderniseerde deur in de oorspronkelijke omlijsting met driepas-spitsboognis, spitsboogvenster met vorktracering en topgevel. De deur wordt geflankeerd door gedrukte spitsboognissen met driepastracering, deels met kalkstenen toten.

Het linkerdeel van de gevel is nog oorspronkelijk ingedeeld.

Centraal in de drie vensterassen links van de centrale ingangspartij is een opgeklampte deur met spitsbogig bovenlicht. Deze wordt geflankeerd door spitsbogige vensters, beide met een vorktracering. De noordelijke eindgevel heeft een kelderlicht met bovenliggend opkamervenster, en een twaalfruits schuifvenster. De achtergevel is gedeeltelijk opnieuw ingedeeld en, op enkele kleine lichten na, blind.

Waardering

Het object heeft algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het heeft een bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur; is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; en is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster, kloosteronderdl,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster…
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!