Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Erve Kolkman: bakhuis in Neede

Erve Kolkman
G.L.Rutgersweg 9
7161 PC, Neede (Gemeente Berkelland)
Gelderland
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 515563
Type: Boerderij

Omschrijving van Erve Kolkman: bakhuis

Omschrijving

Het voormalig BAKHUIS afgesloten door een zadeldakgedekt met Hollandse pannen is aan de achterzijde verlengd met een houten aanbouw met zadeldak gedekt met muldenpannen. Het bakhuis is rechts van de bijschuur gesitueerd met identieke nokrichting opgetrokken in halfsteens verband.

Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een segmentboogvormige houten opgeklampte deur afgesloten door een rollaag. In de geveltop met eenvoudige windveren bevindt zich een halfronde vensteropening omsloten door een rollaag zonder invulling. De LINKERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout.

De houten ACHTERGEVEL eindigt in een topgevel.

De RECHTERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout. Links in deze gevel bevindt zich een halfrond raam met vorktracering omsloten door een rollaag.

Waardering

Voormalig BAKHUIS verlengd en gebruikt als varkensschuur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuis/varkensschuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap, buiten de bebouwde kom van Noordijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard bakhuis/varkensschuur die deel uitmaakt van een complex, als zodanig illustratief voor het leven op het platteland omstreeks de eeuwwisseling.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Erve Kolkman: bakhuis
location_on Monumenten Kaart rond Neede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt