Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Generaal De Bonskazerne: Privaatgebouwen O, Q, N en P in Velp

Generaal de Bons Kazerne
Generaal De Bonsweg 1
5363 ST, Velp (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1938-1939
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 515535
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Generaal De Bonskazerne: Privaatgebouwen O, Q, N en P

Inleiding

De PRIVAATGEBOUWEN O, Q, N en P liggen aan de westelijke en oostelijke zijde van het terrein. De toiletgebouwen dateren uit 1938-'39 en werden met de legeringsgebouwen het eerste gebouwd. In verband met de hygiëne werden de toiletten niet in de legeringsgebouwen gesitueerd, maar, behalve bij D1 en E1, in een klein gebouwtje naast het legeringsgebouw. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de gebouwtjes hun functie verloren. Thans staan ze leeg of zijn ze in gebruik voor opslag.

Omschrijving

De eenlaags gebouwtjes N en O hebben een rechthoekige plattegrond, terwijl die van P en Q vierkant is. N en O worden gedekt door een schilddak, P en Q door een tentdak. Beide zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen en hebben aan de zijde van de legeringsgebouwen een portiek, van waaruit men het interieur kan bereiken.

In alle gevallen is dit interieur gewijzigd. Licht treedt toe vis hoog in de gevel geplaatste rechthoekige lichten, voorzien van ijzeren kozijnen.

Waardering

De privaatgebouwen van de kazerne zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch zijn ze van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: verdedigingswerken,bijgebouwen,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Generaal De Bonskazerne: Privaatgebouwe…
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!