Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Zoudtland: hoofdgebouw in Breda

Zoudtland
Zoudtlandseweg 9
4838 GR, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Publicatie: 20061221
Rijksmonument ID: 515500

Omschrijving van Zoudtland: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (ZOUDTLAND) behorende tot de buitenplaats Zoudtland. Het is een voormalige herenboerderij bestaande uit een woonhuis met aangebouwd schuurgedeelte op een L-vormige plattegrond en daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De korte poot betreft het gepotdekselde en zwartgeverfde schuurgedeelte dat uitspringt naast de voorgevel van het huis. Het woonhuis is in baksteen opgetrokken. De voorgevel is vijf traveeën breed met in het midden de hoofdingang met een groengeschilderde deur in Lodewijk XVI-stijl.

De voor- en oostelijke gevel hebben een verdieping die aan de achterzijde van het huis, de zuidelijke langsgevel, onder het doorlopende schilddak is gelegen. De oostelijke korte zijgevel heeft zowel op de parterre als op de verdieping drie ramen met op de begane grond 6-ruits vensters. De verdiepingsvensters hebben vier ruiten. Op het woongedeelte zijn de dakschilden aan de noord- en oostzijde gedekt met grijze pannen, de zuidelijke achterzijde heeft rode pannen. De schuur is rietgedekt met aan de west- en zuidzijde een strook van acht rijen rode pannen. Op de nok bevindt zich een achtkantig open klokkentorentje met ingezwenkt zinken tentdak. Vóór de restauratie in 1968 stond het op de nok van het woongedeelte. Huis en schuurgedeelte hebben dezelfde nokhoogte.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (ZOUDTLAND) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een herenboerderij die in de negentiende eeuw tot hoofdonderdeel van een buitenplaats is gegroeid;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Zoudtland: hoofdgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!