Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Vituskerk, hek in Blauwhuis

Vitusdyk 27
8615 LN, Blauwhuis (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1867-'71 1871 1867-'71
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 515169
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Vituskerk, hek

Inleiding

Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegelijkertijd met de andere onderdelen van het complex. Het complex is in Neo-gotische stijl ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, opzichter van de bouwwerkzaamheden was architect C.H. Peters en aannemer O.H. Schuurmans uit IJlst.

Het hek bevindt zich aan de straatkant, aan de voorzijde van de kerk en aan de zijkanten van het pleintje vóór de kerk, in de verlenging van de zijgevels ervan.

Omschrijving

Het smeedijzeren hek bestaat uit vier delen; ieder deel wordt gevormd door dunne lansvormige spijlen, die aan elkaar zijn verbonden door dikkere vierkante spijlen met sierlijke krullen aan boven- en onderkant. Het uiteinde van het hek bij de sloot wordt bij de laatste, dikkere spijl door een hier aangebrachte waaiervormoge versiering afgesloten en steunt op een gemetseld muurtje.

Waardering

Het hek, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaal en de ornamentiek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Vituskerk, hek
location_on Monumenten Kaart rond Blauwhuis

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!