Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Vituskerk, koetshuis in Blauwhuis

Vitusdyk 27
8615 LN, Blauwhuis (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1867-'71 1871 1867-'71
Architect: P.J.H. Cuypers C.H. Peters (uitv.) Cuypers 1871 P.J.H. Cuypers C.H. Peters (uitv.)
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 515168
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Vituskerk, koetshuis

Inleiding

KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex was P.J.H. Cuypers, opzichter van de bouwwerkzaamheden architect C.H. Peters, aannemer O.H. Schuurmans uit IJlst. Het koetshuis is gebouwd in een Ambachtelijke-traditionele bouwtrant waarin Art Nouveau elementen zijn toegepast. Het koetshuis staat aan de oostkant van het terrein, achter de kerk en is naar het zuiden gericht.

Omschrijving

Het KOETSHUIS, op rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt gedekt door een zadeldak met leien. Het is opgetrokken in bruine baksteen met gele baksteen voor de decoratieve gevelbanden. In de zuidgevel lichtgetoogde dubbele houten deuren;in de oostgevel een houten deur en een negenruitsvenster met ijzeren roedenverdeling.

Waardering

Het koetshuis, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de architectonische gaafheid; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Vituskerk, koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Blauwhuis

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!