Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Barend van Namenshof: hofjeswoning in Leiden

Barent van Namenshofje
Barend Van Namenshof 8
2311 PX, Leiden (Gemeente Leiden)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1915
Publicatie: 20001009
Rijksmonument ID: 515042
Type: Woonhuis

Omschrijving van Barend van Namenshof: hofjeswoning

Omschrijving

De HOFJESWONING telt één bouwlaag en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken aan de voorkant (zuid). De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint. Het pand wordt afgedekt door een schilddak met afgesnoten hoeken, rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en een gootlijst op klampen. Aan de voorkant een vlakgedekte dakkapel met drie negenruits vensters, in het oostelijk dakvlak één met twee vensters.

In de voorgevel (zuid) een paneeldeur met een tweedelig bovenlicht tussen twee kruisvensters, in de afgeschuinde geveldelen een venster met bovenlicht en in de zijgevels een kruisvenster. Waterdorpels van geglazuurde baksteen onder de schuiframen, zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters of in de bovenlichten. Luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen, onder rollagen.

Tegen de voorgevel staat een gemetselde bank met houten zitting voor het rechter venster (oost).

Waardering

De hofjeswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje.

Het is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Nieuw-Historiserende stijl met Oud-Hollandse en Neo-Barok elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.

Stedebouwkundig gezien is de hofjeswoning van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje.

Het exterieur van het pand is nog bijzonder gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Barend van Namenshof: hofjeswoning
location_on Monumenten Kaart rond Leiden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!