Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek in Helmond

Molenstraat 72
5701 KH, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 20000217
Rijksmonument ID: 514925

Omschrijving van Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Inleiding

Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hoge sokkel, een sculptuur en is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes, waartussen schakelkettingen zijn gespannen.

De gelede en gewelfde hardstenen sokkel is voorzien van reliëfs van gestileerde bladeren en schelpvormen in Neorenaissance-stijl.

Op de onderste geleding staat in witte steen R.I.P. In het gewelfde middengedeelte staan de naam en levensdata van de overledene vermeld: Maria Wilhelmina van GLABBEEK / Weduwe van Antonius Godefr. RAYMAKERS geb. te Helmond 7 mei 1832 aldaar overl. 28 jan. 1905. Op de sokkel staat een sculptuur van kalksteen. Voor een ruw behakt kruis staat een engel met gespreide vleugels, de linkerhand bij het hart en in de rechterkant een kleine bloem.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herinnering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de voor een katholieke begraafplaats zeldzame Neo-renaissance stijl en de detaillering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats.

Tags: losse objecten, ed.,grafzerk,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hoge staande grafzerk voor M.W. van Gla…
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!