Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Uitbreiding van het ketelhuis in Helmond

Binnen Parallelweg 27
5701 PH, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Publicatie: 20000217
Rijksmonument ID: 514845

Omschrijving van Uitbreiding van het ketelhuis

Inleiding

Het object werd in 1927 gebouwd als uitbreiding van het KETELHUIS in opdracht van P.F. van Vlissingen. Het gebouw grenst aan het ketelhuis uit 1913. In 1937 werd het uitgebreid. Heden dient het pand als energiebedrijf.

Omschrijving

Het L-vormige gebouw heeft een opklimmende reeks van twee naar drie tot vier bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met sier- en tandlijsten onder de rand van de platte daken. De gevels worden geleed door lisenen met accenten van rollagen en ander eenvoudig siermetselwerk. De interne constructie bestaat uit een betonskelet. Het tweelaagse deel heeft op de begane grond gekoppelde rondboogramen met natuursteen aanzetstenen. De overige vensters zijn brede zesruits stalen met kunststeen lateien. In het drielaagse gedeelte bevinden zich een reeks stalen deuren.

Waardering

De uitbreiding van het ketelhuis van 1927 en 1937 is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad van nationale betekenis en is tevens van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van de betontechniek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,ketelhuis,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Uitbreiding van het ketelhuis
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt