Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Duinlust: orangerie in Overveen

Duinlustweg 16
2051 AA, Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Noord Holland
Bouwjaar: 1882
Publicatie: 20020816
Rijksmonument ID: 514783

Omschrijving van Duinlust: orangerie

Inleiding

In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die met het oog op het metselwerk mogelijk rond 1880 ten dele of geheel werd herbouwd.

Omschrijving

De orangerie is gebouwd op de helft van een zeshoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder rietgedekte kap met rode nokvorsten. De zuidzijde heeft een verhoogde middenrisaliet onder flauwhellend zadeldak. Dit zadeldak is zinkgedekt en staat met de noklijn haaks op de hogere noklijn van de hoofdkap. De middenrisaliet heeft op de parterre een dubbel scharnierende deur binnen een getoogd en geprofileerd kozijn. Daarboven bevindt zich een halfrond beëindigd venster met dubbel scharnierend raam ter verlichting van de ruimte onder de kap. Het uit rode baksteen opgetrokken muurwerk is op de hoeken geleed met lisenen in harder gebakken oranje-rode steen. De noordzijde is geheel blind en voorzien van een pleisterlaag.

De orangerie heeft behalve de genoemde deuren in de middenrisaliet, in de flankerende muurvlakken ook dubbele scharnierende deuren. Deze deuren hebben per raam drie ruiten waarvan de onderste laag bij het maaiveld komt. De dubbele deur in de middenrisaliet heeft per raam twee ruiten waardoor de afstand van het onderste raam tot het maaiveld hoger is. Deuren en ramen zijn evenals de kozijnen alle van hout.

Waardering

De orangerie is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust en als voorbeeld van laat-19de-eeuwse tuinarchitectuur in een romantisch-landelijke bouwtrant.

Tags: losse objecten, ed.,orangerie,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Duinlust: orangerie
location_on Monumenten Kaart rond Overveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt