Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Houten woonhuis van het type OW in Emmeloord

Berkenlaan 6
8302 AJ, Emmeloord (Gemeente Noordoostpolder)
Flevoland
Bouwjaar: 1948
Publicatie: 20021125
Rijksmonument ID: 514742
Type: Woonhuis

Omschrijving van Houten woonhuis van het type OW

Inleiding

Houten WOONHUIS van het type OW, behorende bij het complex van zeven houten woonhuizen aan de Berkenlaan, gebouwd in 1948. Deze als Oostenrijkse woningen bekende huizen zijn in 1948-1949 gebouwd in de Noordoostpolder voor de huisvesting van ambtenaren en als pachterswoning bij een aantal boerderijen met montageschuren. De door het Ministerie van Wederopbouw als bouwpakket uit Oostenrijk geïmporteerde woning is geplaatst door de Directie van de Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken. Deze woning maakt onderdeel uit van een complex van zeven, oorspronkelijk als tijdelijk onderkomen bedoelde woningen aan de Berkenlaan, die een ensemble vormen met vijf identieke montagewoningen aan de Acacialaan. In 1963 heeft het huis nieuwe ramen en openslaande deuren gekregen. Een aanbouw dateert uit 1975. Verder is het pand in vrijwel ongewijzigde staat bewaard gebleven.

Omschrijving

De evenwijdig aan de straat staande Oostenrijkse woning is opgebouwd vanuit een rechthoekige plattegrond. Het huis staat met de langsgevel op de Berkenlaan gericht. De gevels zijn opgetrokken in bruin geteerde, staande planken boven een onderbouw van beton. Het verdiepingloze huis staat onder een met oranje, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met steile dakschilden, een flauwe zeeg en een gemetselde schoorsteen op de nok. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en voorzien van wit geschilderde, met de gevels contrasterende ramen en kozijnen. De oostelijke kopgevel is voorzien van een venster met twee stel openslaande deuren en een zoldervenster met twee stel openslaande ramen. In de evenwijdig aan de straat lopende zuidgevel staan twee vensters, waarvan het linker een klapraam bevat. De kopgevel aan de westkant bevat op de begane grond twee kleine vensters links van een glasdeur. De zolderverdieping is voorzien van een venster met twee stel openslaande ramen als die in de andere kopgevel. Het linker deel van deze gevel is verbonden met een niet onder de bescherming vallende aanbouw (carport) met lessenaarsdak.

Het rechthoekige schuurtje bij het huis is opgetrokken in baksteen op een betonnen basis en staat onder een met oranje pannen gedekt zadeldak met flauwe zeeg. De langsgevels zijn voorzien van decoratief metselwerk aan de bovenrand. Het schuurtje is door middel van een tussenlid met het huis verbonden. Een aangebouwde carport tussen het huis en het schuurtje valt buiten de bescherming.

Waardering

Het woonhuis behorende bij een complex van zeven houten huizen, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het huis is van cultuurhistorische waarde vanwege het grote belang van dit type woonhuis voor de Wederopbouw van Nederland in het algemeen en voor de ontwikkeling van de Noordoostpolder in het bijzonder.

- Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste bouwmethode en als vertegenwoordiger van een bijzonder type.

- Er is tevens sprake van stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen dit huis en de andere houten huizen aan de Acacialaan, die een eenheid vormen met de Oostenrijkse woningen aan de Berkenlaan. - Het pand is ook van belang vanwege de grote mate van gaafheid van de hoofdvorm.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Houten woonhuis van het type OW
location_on Monumenten Kaart rond Emmeloord

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt