Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden in Waverveen

Botsholsedwarsweg 25
3646 AJ, Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Utrecht
Bouwjaar: 1938
Architect: K. Jonkleid
Publicatie: 20001017
Rijksmonument ID: 514692
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden

Inleiding

Omstreeks 1935 in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden gebouwde BOERDERIJ in de Polder Groot Mijdrecht. De boerderij staat haaks op de rechte ontsluitingsweg. Ondanks de traditionele verschijningsvorm is het bedrijfsgedeelte - de stal - opgetrokken uit moderne materialen. Het perceel, dat door sloten wordt omgeven, heeft terzijde een rij bomen.

Omschrijving

De aan de Botsholsedwarsweg gelegen langhuisboerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met rode, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met afgewolfde nokeinden. Op de nok is aan de voorzijde stenen schoorsteen geplaatst; op het bedrijfsgedeelte zijn twee ventilatieroosters aangebracht. De vensters in het voorhuis hebben een zesruits roedenverdeling en zijn voorzien van luiken met een rood-wit zandlopermotief.

De voor- of noordgevel heeft een drielichtsvenster links en een dubbel draaivenster rechts. Ter hoogte van de verdieping is een vijflichtsvenster geplaatst.

De rechterzijgevel bevat links een dubbel draaivenster, voorts de voordeur in een portaal onder een kleine schilddakvormige steekkap, rustend op vierkante houten zuilen. Rechts hiervan is een dubbel draaivenster gezet. Het stalgedeelte bevat een deur met kleine vensters ter weerszijden, alsmede vijf gekoppelde houten stalvensters met middenstijl. Boven het middelste stalvenster is een Vlaamse gevel gezet met een dubbele rondboogdeur ten behoeve van de hooizolder.

De linkerzijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis een erkerachtige aanbouw onder steekkap met wolfeind. De aanbouw bevat een vijflichts venster met bovenlichten. De zijgevels van de uitbouw bevatten een venster. Rechts van de uitbouw bevinden zich een venster en een terrasmuur. Het stalgedeelte aan de rechterzijde bevat vijf stalvensters met middenstijl. De achtergevel is symmetrisch van indeling, met in het midden een dubbele deur en ter weerszijden een venstertje en een mestdeur. De topgevel bevat een dubbele rondboogdeur met vensters ter weerszijden.

Het interieur van de stal heeft een betonnen plafond en ijzeren staanders.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een boerderij in traditionele bouwstijl met invloeden van de Delftse schoolstijl, met bijbehorende detaillering en moderne constructie en vanwege situationele waarde door ligging in het landelijk gebied.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij in traditionele stijl, met De…
location_on Monumenten Kaart rond Waverveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!