Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort Abcoude: fortwachterswoning in Abcoude

Fort Abcoude
Molenweg 18
1391 CG, Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Utrecht
Bouwjaar: 1883-1885
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 514634
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Fort Abcoude: fortwachterswoning

Omschrijving

De haaks op de Molenweg, aan de toegangsweg ten noordoosten van het fort gelegen FORTWACHTERSWONING is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. Op de nokeinden bevindt zich een piron.

Drie van de vier gevels zijn boven een grijsgeschilderde bepleisterde, vooruitstekende plint opgetrokken in rode baksteen. De hoeken van de gevels zijn voorzien van bakstenen pilasters met baksteen kapitelen. De gevels zijn met uitzondering van de witgepleisterde voorgevel voorzien van tandlijsten in rode en gele baksteen. De getoogde vensters worden bekroond door een sluitsteen. De voorgevel of westgevel bevat vier vensters in de eerste bouwlaag. In de top is in het midden een venster gezet. Het dak heeft een overstek.

De rechterzijgevel (zuid) bevat in het midden een deur met bovenlicht en ter weerszijden in een spaarveld twee vensters. Tegen de achtergevel is een aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. Voorts bevat de gevel een aantal vensteropeningen en een tandlijst op verdiepingshoogte.

De linkerzijgevel bevat een tweetal vensters en een klein venstertje.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een wachterswoning met baksteen detailleringen, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen.

Tags: openbare gebouwen,wachtgebouw,militair wachtgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort Abcoude: fortwachterswoning
location_on Monumenten Kaart rond Abcoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt