Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Doolhof, Koningin Juliana Toren in Apeldoorn

Koningin Juliana Toren
star star star star (1)
Amersfoortseweg 35
7313 AC, Apeldoorn (Gemeente Apeldoorn)
Gelderland
Bouwjaar: 1927
Publicatie: 20000626
Rijksmonument ID: 514478
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Doolhof, Koningin Juliana Toren

Inleiding

DOOLHOF, aangelegd in 1927 aan de voet van de 'Koningin Julianatoren' uit 1910. De toren is gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg en vormt het hart van het gelijknamige familie-pretpark.

Omschrijving

Aan de voet van de toren werd in 1927 een DOOLHOF (of dwaalhof) aangelegd. Het cirkelvormige doolhof bestaat uit geschoren heggen en heeft een doorsnede van ongeveer dertig meter. In het midden van de doolhof bevindt zich een trap die voert naar een onderaardse gang die uitkomt in een koepelvormige grot aan de andere zijde van de Julianatoren. In de als grot uitgevoerde gang bevinden zich aan een zijde vitrineachtige ruimten, waarin zaken werden geƫxposeerd.

Waardering

DOOLHOF uit 1927.

- Van (architectuur)historische waarde als functioneel en typologisch belangrijk voorbeeld van een doolhof in een tot pretpark uitgegroeid complex waarvan de uitzichttoren, dit doolhof en de daarmee verbonden grot, de oorspronkelijke onderdelen vormen. Er is sprake van een grote ensemblewaarde. Het doolhof kent een traditie als tuinelement bij buitenplaatsen en kastelen en komt als oorspronkelijk onderdeel in vermaakcentra voor het grote publiek niet vaak meer voor. Hierdoor is er sprake van een zekere zeldzaamheidswaarde, temeer daar dit doolhof ook nog verbonden is met een in hetzelfde jaar aangelegde grot.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie, de verschijningsvorm en de combinatie van dit en de overige oorspronkelijke elementen in dit pretpark.

Tags: losse objecten, ed.,doolhof,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Doolhof, Koningin Juliana Toren
location_on Monumenten Kaart rond Apeldoorn

Recensies (1)
    Doolhof, Koningin Juliana Toren Doolhof, Koningin Juliana Toren
    Amersfoortseweg 35, Apeldoorn, Gelderland, NL
  • star star star star
    4
    https://www.julianatoren.nl/
In de buurt