Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rouwkapel in Utrecht

Prinsesselaan 2
3583 GZ, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1875
Architect: Alfred Tepe
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514396

Omschrijving van Rouwkapel

Omschrijving

Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzijdig gesloten koor, op de viering een dakruiter met ingesneden spits. Rechts tegen de gevel van het koor een uitgebouwde sacristie. Geheel in baksteen opgetrokken gevels met spitsboogvensters tussen muurpijlers. Kopgevels van zowel schip als transept met groot spitsboogvenster en daarboven in de topgevel klimmende blindnissen, voorts onder meer blindnissen met en zonder bakstenen traceringen. Alle glas-in-lood vensters met bakstenen traceringen. Ingangen gelegen in kopgevels van het transept, beide met rondboogdeuren met siersmeedwerk, aan de linker zijde in een uitgebouwd portaal. In de kap enkele dakkapellen met luiken en naaldspits.

Interieur met kruisribgewelven, glas-in-loodvensters en neogotisch kerkmeubilair, onder meer een altaar en diverse kandelaars en stoelen.

Onder het koor is de grafkelder gelegen. De kelder heeft een kruisribgewelf, een schildering rond en boven de trap naar de begane grond en wordt afgesloten met een houten deur met siersmeedwerk.

Waardering

Rouwkapel van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van neo-gotiek en vanwege de architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens vanwege de cultuurhistorisch waarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats St. Barbara.

Tags: losse objecten, ed.,rouwkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rouwkapel
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt