Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet in Utrecht

Maliesingel 14
3581 BC, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: -1905
Architect: J.A. van Straaten jr.
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514378
Type: Woonhuis

Omschrijving van Drie geschakelde herenhuizen in één opzet

Inleiding

Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet, ontworpen rond 1900 door architect J.A. van Straaten, in Eclectische stijl met gebruikmaking van diverse soorten gekleurde baksteen met voor de panden een ijzeren HEKWERK.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken pand, bevattende drie aangrenzende woonhuizen, op een rechthoekige plattegrond, met souterrain, twee bouwlagen, een kap met dakschilden en plat dak. Negen traveeën brede voorgevel, met risalerende linker en rechter travee, beide eindigend in Vlaamse gevel,waarvan de opengewerkte geveltop in chaletstijl met makelaar in Chaletstijl is uitgevoerd. De gevels zijn ondermeer gedecoreerd met stenen banden en met rode, gele en zwarte baksteenmotieven. De vensters hebben een variërende rondboogvormige beëindiging, waarbij de vensters van de eerste bouwlaag rondboogvormige bovenlichten hebben. Ingangen gesitueerd in rondboogvormige portiek met trap met hekwerk. Voorts boven de ingangen onder meer een drielichtsvenster tussen de consolen van het balkon van de tweede verdieping.

Vier dakkapellen in het voordakschild, en gedekt met zink. Een dakgoot op decoratieve klossen en op de nok schoorstenen, opgemetseld in rode en gele baksteen.

Zij- en achtergevels uitgevoerd in zelfde stijl.

Waardering

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet met hekwerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van de Eclectische bouwstijl rond 1900. Tevens van belang vanwege het specifieke materiaalgebruik. Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van de singelbebouwing.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Drie geschakelde herenhuizen in één opz…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!