Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Noord Brabant in Utrecht

Vredenburg 3
3511 BA, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1904-1915
Architect: R. Rijksen/L. de Wolf
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514243
Type: Gebouw

Omschrijving van Noord Brabant

Vredenburg 3

Inleiding

Voormalig HOTEL, in 1904 tot CAFE-RESTAURANT "Bellevue" verbouwd, in opdracht van Heinekens Bierbrouwerij naar ontwerp van architect R. Rijksen in Jugendstil. Vervolgens in 1915 in stijl verbouwd door L. de Wolf met behoud van de functie.

Omschrijving

Onderkelderd pand, op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en kap met plat en steekkappen, gedekt met zwarte tuiles du nord. Gevel opgetrokken in witte en gele strengperssteen, natuur- en kunststeen. Vier traveeën brede, licht gérende gevel aan het Vredenburg heeft tot afgeplatte topgevel opgetrokken tweede en derde travee. Drie traveeën brede gevel aan Drieharingstraat. Op de hoek een uit het gevelvlak oprijzende achthoekige toren met afsluitende lantaarn. Eerste bouwlaag met hoefijzervormige openingen. Tweede bouwlaag met aan Vredenburgzijde in linker travee tweezijdige erker, geplaatst in een rond venster; in samengevoegde middentraveeën halfronde erker, daarboven loggia met twee maal twee hoefijzerbogen met vernieuwd hekwerk. Gevel voorts met rechte, ronde en halfronde vensteropeningen in gekleurde baksteen, de vensters met glas-in-lood bovenlichten. Gevel aan Drieharingstraatzijde heeft vergelijkbare uitvoering als de gevel aan het Vredenburg met op de verdiepingen vensters met segmentboogvormige beëindiging. Aan beide zijden eenvoudige dakkapellen in dezelfde stijl. Hoektravee boven de begane grond afgerond, met op tweede en derde bouwlaag vernieuwde balkons, uitlopend in reeds genoemde hoektoren.

Waardering

Voormalig HOTEL en later tot café-restaurant verbouwd, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Jugendstil en als onderdeel van het oeuvre van architect R. Rijksen. Het beeldbepalende pand is door zijn markante ligging aan Vredenburg van stedenbouwkundige waarde.

Tags: horeca-instellingen,hotel-restaurant,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Noord Brabant
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt