Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lievendaal in Utrecht

Lepelenburg 101
3512 NJ, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1862
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514242
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Lievendaal

Inleiding

VILLA, met de naam Lievendaal, gebouwd in opdracht van G. Reede in 1862 in eclectische stijl op het Lepelenburg, na de ontruiming van het bolwerk ten behoeve van de plantsoenaanleg van Zocher, met uitbreiding uit 1903 in de vorm van een aanbouw aan de noordzijde en tuinen en bijbehorend hekwerk. De villa is op een heuvel gebouwd om de achterliggende Bruntenhof aan het zicht te onttrekken.

Omschrijving

Vrijstaande geheel gepleisterde villa met tuin en hek, op asymmetrische plattegrond met een rechthoekig deel van twee bouwlagen en pannen dak, aan de zuidzijde een hogere hoektoren, met 7/8 sluiting aan de voet een houten veranda. Aan de noordzijde een lagere, rechthoekige aanbouw uit 1903 met driezijdige sluiting.

In het middendeel en de noordelijke aanbouw T-schuifvensters (verdieping), en dito ramen met gedeelde bovenlichten; in de ronde toren rondboogvensters.

Tussen de bouwlagen een brede band. De gevelbeƫindiging is in de vorm van de gevels omlopende kroonlijst, met stucdecoraties. De achtzijdige overkragende torenbeƫindigng rust op een kroonlijst op consoles.

De oorspronkelijke achteringang is gelegen in de wal aan het Bruntenhof.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een in Eclectische bouwstijl opgetrokken villa. Van cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met het uitbreidingsplan van Zocher. Van situationele waarde vanwege de markante ligging op het bolwerk Lepelenburg.

De heuvel met tuin en hek zijn van belang omdat zij een integraal onderdeel vormen van het ontwerp van het plantsoen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lievendaal
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt