Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in Utrecht

Utrecht
Bemuurde Weerd O.Z. 19bis
3514 AN, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1886
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514210
Type: Gebouw

Omschrijving van Herenhuis

Omschrijving

In oorsprong ouder pand, in 1886 verbouwd tot HERENHUIS in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, op rechthoekige plattegrond en met twee bouwlagen onder afgeplat schilddak loodrecht op de rooilijn. Vier travee├źn brede bakstenen gevel op hardstenen plint, waarvan links twee travee├źn uitgevoerd als risaliet met topgevel, met daarin twee oorspronkelijke paneeldeuren. Boven de deuren een houten erker met breed overstek, rustend op uit de waterlijst voortkomende balkonplaat op bewerkte consoles. Dit geveldeel, eindigend als topgevel, bekroond met in kunststeen uitgevoerde allegorische voorstelling van de Nijverheid, geflankeerd door rolwerk onder een driehoekig fronton en bekroond door een obelisk, bevat een stolpraam. Eveneens obelisken op schouders van de topgevel. Schuifvensters in terugliggend bouwdeel rechts, met op de verdieping tudorbogen. De vensteropeningen begane gronds zijn voorzien van korfbogen. Ter hoogte van het kalf en bovendorpel van de vensters rijgen spekbanden de vensters aaneen. De hoeken van neggen en verspringende bouwdelen worden gemarkeerd door hoekblokken in natuursteen. Alleen op de verdieping komt in de bovenlichten van de vensters nog glas in loodramen voor. Siersmeedwerk in de vorm van dakhekken en muurankers.

Interieur met waardevolle onderdelen, ondermeer diverse stucplafonds en een rijk gedecoreerd trappenhuis met stucwerk en decoratieve smeedijzeren trapleuning.

Waardering

Herenhuis, interieur en exterieur van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een fraai gedetailleerd woonhuis in Overgangarchitectuur met duidelijke neo-renaissance invloed. Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging aan de Vecht.

Tags: gebouwen, woonhuizen,handelskantoor,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt