Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen in Utrecht

Sluiscomplex
Keulsekade 24
3531 JX, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514191
Type: Woonhuis

Omschrijving van Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen

Omschrijving

Tien geschakelde DIENSTWONINGEN uit 1905, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van het omleidingskanaal. Het bouwblok is uitgelegd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, één bouwlaag onder een tussen topgevels gevat, doorlopend zadeldak met betonpan belegd. De nok is evenwijdig aan de straat geplaatst. De woningen hebben voor-en achtertuinen die door een gemetseld muurtje, aan de straatzijde met buisframe, van het trottoir worden gescheiden.

De gevelopeningen in de voorgevel worden alle door een met siermetselwerk ingevuld boogveld door een rondboog afgesloten en worden onderling verbonden door een sierband ter hoogte van de boven- en onderdorpels van de ramen. Rechts van het midden van de voorgevel komt een van siermetselwerk voorzien licht risalerend gevelvlak voor, deel uitmakend van een woning met directiekamer. Dit gevelvlak is uitgevoerd met een als trapgevel eindigende Vlaamse gevel, ter plaatse van de verdiepingsvloer voorzien van een sierband (meandermotief). In het dakschild zijn diverse dakkapellen opgenomen.

Waardering

Tien dienstwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van dienstwoningen in Overgangsarchitectuur. Van cultuurhistorische waarde als element van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij arbeid en huisvesting voor werknemers in handen waren van een werkgever. Van ensemblewaarde als funktioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwo…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt