Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Twee betonnen kazematten van het B 270a-type in Grave

St.Elisabethstraat 4
5361 HK, Grave (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 514145

Omschrijving van Twee betonnen kazematten van het B 270a-type

Inleiding

Westelijk van de S3a-kazemat staat, direct aan de oever van de Raam, op de voormalige zeventiende-eeuwse vestingwerken, een tweetal betonnen KAZEMATTEN van het B 270a-type, ook wel flankerende betonkazemat genaamd. Het meest oostelijk gelegen exemplaar ligt strategisch op een klein schiereiland op de splitsing in de Raam; het westelijke exemplaar ligt ten westen van de brug in de Elftweg. Vanuit de kazematten kon in zuidzuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam flankerend vuur worden afgegeven. De kazematten dateren uit 1939-1940.

Omschrijving

In de sectoren van de Peel-Raamstelling waar men de meeste vijandelijke activiteit verwachtte bouwde men zware gewapendbetonnen kazematten van het B-type. Afhankelijk van de plaatselijke behoefte konden deze met een zware mitrailleur uitgevoerde bunkers het schootsveld vóór dan wel achter de linie bestrijken. In dit geval zijn beide exemplaren op het voorterrein gericht. De kazematten hebben een rechthoekige plattegrond en een zwaardere frontdekking (120 centimeter) dan het S-type. Omdat de kazemat flankerend vuur geeft kon het schiet- gat aan de frontzijde worden afgeschermd door een zware betonnen 'neus'. In de keelzijde bevindt zich een kleine toegangsdeur. Van het oostelijke exemplaar zijn, in tegenstelling tot het westelijke, schietgaten en deur geheel dichtgemetseld. Op het oostelijke exemplaar resteren sporen van de oorspronkelijke camouflagebeschildering.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de technische ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Twee betonnen kazematten van het B 270a…
location_on Monumenten Kaart rond Grave

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!