Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

IJzeren hefbrug 'De Hef' in Rotterdam

De Hef
star star star star (1)
Prins Hendrikkade 58
3071 KB, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1925-1927
Architect: ir. P. Joosting
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 513922
Bekijk wikipedia

Omschrijving van IJzeren hefbrug 'De Hef'

Inleiding:

IJzeren HEFBRUG als functioneel onderdeel van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht gebouwd tussen 1925 en 1927 ter vervanging van de verouderde en zwaar beschadigde spoordraaibrug uit 1877 over de Koningshaven naar ontwerp van ir. P. Joosting, hoofd van de afdeling Bruggenbouw bij de Nederlandse Spoorwegen. De hoofdconsctructie is uitgevoerd door Gute-Hoffnungshüte uit Oberhausen, met medewerking van de HGB. "De Hef" kreeg, mede door de gelijknamige film die Joris Ivens in 1928 over de Spoorbrug maakte, een sterke symboolfunctie voor de dynamiek van de Rotterdamse haven.

N.B. Bij de voltooiing van de spoortunnel in 1993 verloor de hefbrug zijn functie als spoorbrug. Op de noordelijke heftoren bevindt zich thans een radarpost voor het gemeentelijk Havenbedrijf.

Omschrijving:

Markante hefbrug bestaande uit drie segmentboogvormige vakwerkoverspanningen van geklonken smeedijzer rustend op betonnen met natuursteen beklede pijlers in het water en bruggehoofden aan weerszijden van de Koningshaven. Op de pijlers twee taps toelopende circa 60m hoge heftorens bestaande uit een open ijzerconstructie van vakwerkspanten en liggers. Hiertussen bevindt zich het 52 m lange middensegment van de brug, het zogenaamde val, dat door middel van een beweegbare hefconstructie van wielen, kabels en betonnen contragewichten, kan worden opgeheven tot een hoogte van circa. 45 meter. In de meest zuidelijke toren bevindt zich een twee verdiepingen hoog stalen kraandrijvershuis met aangrenzende machinekamer. Tussen de diagonale liggers van de ijzerconstructie is aan beide zijden een open ijzeren trap aangebracht, naar de uitkijkposten op de torens.

Waardering:

Uit 1925-27 daterende hefbrug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde en bouwtechnisch innovatieve waarde als eerste voorbeeld van een a-symmetrisch beweegbare hefbrug in Nederland. Tevens van belang wegens stedenbouwkundige en situationele waarde als herinnering aan het luchtspoor en wegens het karakteristieke beeldbepalende silhouet, zichtbaar in de wijde omtrek van de Koningshaven.

Tags: weg- en waterwerken,spoorbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar IJzeren hefbrug 'De Hef'
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (1)
    IJzeren hefbrug 'De Hef' IJzeren hefbrug 'De Hef'
    Prins Hendrikkade 58, Rotterdam, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    5
    Robuust monument. Na fiasco Rotterdamse Stadsinitiatief (juli 2014), hopen wij dat ons monument voor altijd een monument blijft. Is dat een reeële wens?
In de buurt