Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen in Haren

star star star star (4)
Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg
9479 ZG, Haren (Gemeente Haren)
Groningen
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 19991123
Rijksmonument ID: 513859

Omschrijving van Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen

Inleiding

VIADUCT over de spoorlijn Groningen - Assen, gebouwd in 1920 na de aanleg van een rangeerterrein bij Onnen. Door de aanleg van het rangeerterrein (1916-1920) moest de verbindingsweg tussen de dorpen Onnen en Glimmen verdwijnen. De Nederlandse Spoorwegen beloofden de gemeente, om voor hun rekening, een nieuwe verbinding tot stand te brengen in de vorm van een viaduct. Dit werd in 1920 opengesteld. In 1954 werden in verband met elektrificatie de pijlers onder de brug met blokjes verhoogd. Verder hebben er geen wijzigingen meer plaatsgevonden.

Het viaduct ligt ietwat achteraf aan het einde van de Viaductweg en vormt de verbinding tussen deze weg en de Gieselgeer naar Onnen.

Omschrijving

VIADUCT bestaande uit een onderbouw en een tweedelige bovenbouw. De onderbouw bestaat uit vier, zich verjongende gemetselde pilonen met natuurstenen afdekplaat waarop een betonblokje (1954), en twee gemetselde landhoofden met natuurstenen hoekstukken. De ijzeren bovenbouw bestaat uit een brugdek en een tweedelige overspanning. De rijvloer is samengesteld uit ijzeren dwars- en langsdragers met een geasfalteerd rijdek met aan weerszijden een iets verhoogd voetpad van houten dwarsbalken. De tweedelige overspanning bestaat uit een stalen vakwerkconstructie van geklonken profielbalken en twee brugleuningen met geklonken regels en stijlen, die aan de uiteinden van het viaduct een bocht naar buiten maken en het verbrede trottoir naast de oprit naar de brug markeren.

Waardering

Viaduct van geklonken staal van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een viaduct over een spoorlijn uit 1920

- als herinnering aan de aanleg van het rangeerterrein

- vanwege de opvallende geklonken vakwerkconstructie

- vanwege de typologische zeldzaamheid

- vanwege de rustieke ligging en ruimtelijk-visuele relatie met de spoorlijn

Tags: weg- en waterwerken,viaduct,weg,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Viaduct over de spoorlijn Groningen-Ass…
location_on Monumenten Kaart rond Haren

Recensies (4)
  Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen
  Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg, Haren, Groningen, NL
 • star star star star
  4
  mooi en monumentaal ding met al dat geklonken ijzer. Viaduct doet me vaag denken aan de oorlog. Die associatie heb ik vaak bij zwaar materieel/materiaal. (Ergens in de bosjes ligt dan een dode Duitser die men heeft gemist.) Beetje vreemd en stil contrast, dat ijzeren staketsel in een liefelijk bos. Al die massiviteit voelt als misplaatst, dat maakt het ding sfeervol en uniek. Het ding heeft m.i. iets verdrietigs of weemoedigs (geheel los van die dode soldaat in de bosjes). Het viaduct lijkt me heel geschikt als entourage voor een aflevering van Herenleed (mooi VPRO-programma uit jaren '70). Ik zou zeggen niet teveel onderhoud plegen, met meer verval komt het ding beter uit de verf :-).
 • Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen
  Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg, Haren, Groningen, NL
 • star star star star
  3
  Het Rutger Kopland Viaduct Het is een ijzeren arcadisch lijnenspel van viaduct en rails op kleine hoogte in de diepte tussen de twee stations van de hoofdsteden Groningen en Assen monumentaal in trillende ijlte verdwijnt in dit landschap van eik en beuk Donderende treinstellen verstoren de stilte laten de brug beven in het land niet ver van wat stille wachtende wagons het viaduct is een geklonken constructie van ruim een eeuw geleden En dromend lijkt het vandaag alsof Eiffel mee getekend had op de burelen van de spoorwegen brugdelen van naamloos gietijzer deze ruimtelijke relatie van natuurgeweld in landelijke ligging nabij Onnen foto Martine Veenhuis gedicht Arjen Boswijk
 • Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen
  Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg, Haren, Groningen, NL
 • star star star star
  3
  De naam kan alleen maar luiden: RUTGER-KOPLANDVIADUCT. En op het moment dat de plaquette wordt onthuld, moet een appelboom worden geplant.
 • Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen
  Viaductweg Viaductweg 0 Viaductweg, Haren, Groningen, NL
 • star star star star
  3
  Waarom heeft de Gietijzeren Koningin van het Viaduct na honderd jaar nog steeds geen naam? Zij verdient beter.