Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Jagerskampen De Jagerskampen in Haren Gn

De Jagerskampen
Weg Voor De Jagerskampen 30
9751 EP, Haren Gn (Gemeente Haren)
Groningen
Bouwjaar: 1922 1931 (verb.)
Architect: Kuiler & Drewes (ook 1931) Kuiler J 1922 Kuiler & Drewes (ook 1931)
Publicatie: 19991123
Rijksmonument ID: 513852
Type: Woonhuis

Omschrijving van Jagerskampen De Jagerskampen

Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR ontworpen in 1922 door de architecten J. Kuiler en L. Drewes uit Groningen in opdracht van de heer J. Hulsekamp. Het pand dat is vormgegeven in een bouwtrant verwant aan de Chaletstijl, kreeg in 1931 een nieuwe serre met terras naar een ontwerp van dezelfde architecten. Eerder al was aan de schuur een GARAGE aangebouwd. Sinds 1931 is er nauwelijks iets gewijzigd aan het pand, dat een diepe voortuin heeft met een houtwal met eiken en een diepe achtertuin met vijver.

De villa "De Jagerskampen" is markant gelegen aan de Weg voor de Jagerskampen in de als gebied met bijzondere waarden aangewezen "Villabuurt".

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA opgetrokken in van pleisterwerk voorziene baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak dat gedekt is met een rood geglazuurde tuile du Nord heeft een ruim houten overstek met houten klampen, een mastgoot, strakke windveren en twee hoge, grotendeels gepleisterde schoorstenen op het zijvlak. Onder het overstek een fries van decoratief houtwerk. De hoofdentree bevindt zich in zuidwestgevel van een aan de noordwestgevel uitgebouwd portaal onder een aangekapt schilddak met houten overstek en een fries van decoratief houtwerk. De entree bestaat uit een tweedelige deur met zesruits deurlicht en ojief; een stoep (één trede) van siermetselwerk met een gemetseld muurtje links ervan. In de noordwestgevel van het portaal een dubbel vierruits venster en een koekoek met dubbel keldervenster onder een ijzeren rooster.

De voorgevel (zuidwest) heeft op de begane grond dubbele tuindeuren (openslaand) met dubbele achtruits bovenlichten en een driezijdige erker met drie ruiten met achtruits bovenlichten; op de verdieping twee dubbele balkondeuren (openslaand) met roedenverdeling en houten luiken en een houten balkon over de hele breedte met lattenspijlen en decoratieve houten consoles. De met hout beklede topgevel met de naam van het huis "DE JAGERSKAMPEN", heeft een dubbel vierruits venster.

De zuidoostgevel heeft op de begane grond dubbele terrasdeuren (openslaand) met dubbele achtruits bovenlichten, die toegang verlenen tot een ommuurd terras (1931), en een serre (1931) op gemetselde basis met drie grote glasruiten waarvan de middelste met zijlicht; op de serre een plat dak met een gepotdekselde houten borstwering. Op de verdieping een dubbel achtruitsvenster met houten luiken en dubbele balkondeuren (openslaand) met roedenverdeling tussen twee zijlichten.

De achtergevel (noordoost) heeft op de begane grond twee dubbele H-vensters met zesruits bovenlichten en op de verdieping één dubbel H-venster met zesruits bovenlichten. De topgevel met decoratief klimmend houten fries heeft een dubbel vierruits venster.

De noordwestgevel heeft op de verdieping twee kleine vensters. De begane grond wordt in beslag genomen door het entreeportaal en de aangebouwde SCHUUR. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, een plat dak en gevels bekleed met houten planken. In de noordwest gevel twee kleine vensters, in de zuidoost gevel een deur en een dubbel tweeruits venster. Aan de noordwest zijde van de schuur is een platte GARAGE gebouwd (ca. 1930), eveneens bekleed met hout, met aan de voorzijde zuidwest) dubbele houten garagedeuren met drieruits deurlichten.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de hal met granito vloer en de houten trap met decoratieve trappaal en leuning met houten stijlen.

Waardering

Villa met aangebouwde SCHUUR en GARAGE van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1922 in een bouwtrant verwant aan de Chaletstijl

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- als goede representant van het oeuvre van het architectenduo Kuiler en Drewes

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de markante ligging in de als bijzonder gebied aangewezen "Villabuurt"

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Jagerskampen De Jagerskampen
location_on Monumenten Kaart rond Haren Gn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!