Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Calvarieberg op het kerkhof in Mierlo

Heer Van Scherpenzeelweg 19
5731 EG, Mierlo (Gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1919
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 513691
Type: Kerk

Omschrijving van Calvarieberg op het kerkhof

Inleiding:

Op het kerkhof bij de St. Luciakerk bevindt zich een geheel uit natuursteen opgetrokken CALVARIEBERG die in 1919 werd gebouwd door de metselaar H. Knoops. Deze bevat neogotische beelden van Maria, Johannes naast de Gekruisigde Christus.

Omschrijving:

De Calvarieberg is geheel uit natuursteen vervaardigd. De min of meer piramidale onderbouw is uit breuksteen opgebouwd en gesigneerd door Knoops. De eerste steen is gelegd door pastoor De Winter in 1919. De onderbouw wordt bekroond door drie voetstukken die het natuurstenen kruisbeeld en Maria en Johannes dragen. Aan de voorzijde heeft de onderbouw een aedicula met rondboognis, waarin een beeld van de Pietà.

Waardering:

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvarieberg. Het heeft kunsthistorisch belang als uitzonderlijk voorbeeld van kerkelijk beeldhouwwerk. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met kerk, pastorie en parochiehuis. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,calvarieberg,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Calvarieberg op het kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Mierlo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt