Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Mariënheem

Nijverdalseweg 34
8106 AD, Mariënheem (Gemeente Raalte)
Overijssel
Bouwjaar: 1937
Architect: G. Leeuwenberg
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 513670
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Omschrijving

PASTORIE van twee bouwlagen die door middel van een langgerekt tussenlid met de kerk verbonden is. Het één bouwlaag tellende tussenlid onder een met Romaanse pannen gedekte zadeldak is voorzien van dubbele rondboogvormige vensters en een risalerend ingangsportaal onder een steekkap met een gemetselde nokbeëindiging. De rechtgesloten houten deur bevindt zich in een segmentboogvormig portaal met natuurstenen aanzetstenen. De pastorie is opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met Romaanse pannen gedekt zadeldak met een gemetselde nokbeëindiging en schouderstukken.

De voorgevel is voorzien van drie kruisvensters met luiken onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen. Op de verdieping eveneens drie kruisvensters onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen. In de nok een klein venster met luiken onder een uitgemetselde rondboog.

In de rechter zijgevel bevindt zich de ingang onder een schuin lopend afdakje dat gedragen wordt door een bakstenen kolom met natuurstenen kapiteel. Het rechter deel van de gevel bestaat uit een aanbouw onder een lessenaardak waaraan het tussenlid is aangehecht. In de aanbouw is een kruisvenster met luiken onder een hanekam met natuurstenen aanzetstenen geplaatst. Op de verdieping boven de aanbouw zijn in deze gevel vijf kleine vierkante vensters onder natuurstenen lateien geplaatst.

De achtergevel van het tussenlid heeft drie kruisvensters onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen en een korfboogvormige garagedeur. De achtergevel van de pastorie is voorzien van een driezijdige erker onder een zinken dak. Op de verdieping drie vensters, in de nok een klein venster.

De linker zijgevel heeft twee vensters met luiken en hanekammen met aanzetstenen. Rechts een aanbouw onder een zadeldak.

Waardering

PASTORIE van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege het ontwerp van de architect G.Leeuwenberg

- vanwege de op de Delftse School geïnspireerde bouwstijl

- als onderdeel van het beeldbepalende complex

- vanwege de gaafheid van het exterieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Mariënheem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt