Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Ludgeruskerk, pastorie in Balk

St.Ludgerus
Raadhuisstraat 42
8561 BH, Balk (Gemeente Gaasterland Sloten)
Friesland
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 513657
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Ludgeruskerk, pastorie

Omschrijving

De PASTORIE uit 1903, behorend bij de RK St. Ludgerus te Balk uit (1882-1883; A. Tepe) is een sober, ambachtelijk-traditioneel uitgevoerd blokvormig pand van twee bouwlagen en een zolder. Het woonhuis is opgetrokken in donkerrode baksteen in kruisverband en wordt gedekt door een samengesteld dak met wolfseind bij de sprong aan de Raadhuisstraat. Het dak, waarvan de dakbedekking vernieuwd is in de jaren '70, is gedekt met antracietkleurige leien en heeft een forse bakgoot op consoles. Op de vier hoeken zijn metalen pironnen aangebracht. Het metselwerk heeft een trasraam dat wordt afgesloten door een rollaag. Ter hoogte van de onder- en bovendorpel van de vensters loopt een speklaag van gele stenen in het metselwerk aangebracht.

De Raadhuisstraatgevel wordt gekenmerkt door een uitspringend topgeveldeel met een zijgedeelte. Het topgeveldeel heeft op de begane grond en verdieping een drieruits-venster met bovenlichten. Onder het wolfseind bevindt zich een klein venster. Het terugliggende geveldeel, ten westen van dit uitspringende geveldeel, heeft op de begane grond en verdieping twee vensters met een dubbel bovenlicht. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel met een zadeldak. De vensters van het uitgebouwde deel en van de eerste bouwlaag van het terugliggende deel worden overspannen door segmentbogen waaronder zich een metselmozaïek bevindt, de overige door respectievelijk betonnen- en stalen lateien. De westgevel, grenzend aan de open ruimte voor de kerk, bevat een één bouwlaag hoge uitbouw met een plat dak en een houten voordeur met twee tralievensters, drie halfronde bovenlichten met geslepen glas, een tweeruits bovenlicht met glas-in-lood en een gemetseld bordes. Links naast de deur een ingemetselde brievenbus van beton, rechts een klein toiletraam. Aan de zijde van de Raadhuisstraat een venster met bovenlicht. Een aangrenzend lager gedeelte met plat dak, twee kleine vensters en een deur, vormt een verbinding met de kerk. In de westgevel, ter hoogte van de twee trapbordessen, twee tweeruits-vensters. In de oostgevel twee vensters met een dubbel bovenlicht op de begane grond en één venster met bovenlicht op de verdieping. Tegen de zuidgevel, grenzend aan de pastorietuin, is een forse serre aangebouwd. De serre is van hout en heeft een gemetselde borstwering met dubbele tuindeuren en meerruits bovenlichten.

Op de verdieping een venster met bovenlicht en een pui met deur en raam grenzend aan het terras op de serre. Op de begane grond ten westen van de serre een pui met keukenramen en een deur.

Tussen de open ruimte voor de kerk en de pastorietuin staat een eenvoudig ijzeren HEK.

Het INTERIEUR van de pastorie is vrij sober en bevat onder meer: in de hal een segmentboog en een betegelde vloer; in de woonvertrekken haarden van zwart marmer met een bescheiden figuratie; voorts de originele binnendeuren en kozijnen en op de zolder droogstokken.

Waardering

De pastorie met hek, behorend bij de St. Ludgeruskerk te Balk is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het interieur en exterieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Ludgeruskerk, pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Balk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!