Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tweede Volksbadhuis in Haarlem

Leidseplein 49
2013 PW, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 19991123
Rijksmonument ID: 513400
Type: Gebouw

Omschrijving van Tweede Volksbadhuis

Inleiding

In 1903 naar ontwerp van de architect S. Roog gebouwd voormalig BADHUIS. Dit tweede volksbadhuis van Haarlem deed dienst als badhuis voor de bevolking van de Leidsebuurt, een arbeidersbuurt die zich vanaf 1876 aan de westrand van Haarlem ontwikkelde. Het badhuis ligt in het oostelijk deel van de Leidsebuurt, aan de westrand van het Leidseplein. Tot 1979 heeft het badhuis als zodanig dienst gedaan. Maar door renovatie en stadsvernieuwing van deze wijk in de jaren '70, voorzag het badhuis niet langer in een behoefte. In de jaren na 1979 werd het badhuis qua interieur verbouwd en heeft het sindsdien een sociaal-culturele functie in de wijk.

Het pand heeft in het exterieur invloeden van de overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Voormalig badhuis bestaande uit verschillende bouwvolumes op een symmetrisch, samengesteld grondplan. Aan de westzijde bevindt zich een één bouwlaag hoog grotendeels rechthoekig volume met twee afgeschuinde zijden. In dit deel van het pand, dat wordt gedekt door een schilddak, bevonden zich voorheen de douche- en badcabines. Ten oosten van dit lage bouwdeel bevindt zich een vrijwel vierkant bouwvolume, bevattende de entree en de voormalige beheerderswoning, van twee bouwlagen hoog onder, deels laag doorlopend, zadeldak. In het midden van dit zadeldak bevindt zich een vierkante uitbouw onder tentdak. Op de top van dit tentdak staat een ijzeren windvaan.

De oostzijde van het vrijwel vierkante twee bouwlagen hoge bouwvolume wordt afgesloten door twee vierkante torenachtige volumes onder tentdak. De daken zijn grotendeels bekleed met rode Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in roze baksteen op een hoge plint van grijze baksteen. De gevels zijn versierd met detailleringen in gele baksteen. Het vrijwel vierkante, twee bouwlagen hoge volume kent een aantal cordonlijsten bekleed met gele tegeltjes. Langs een deel van de dakranden bevindt zich een brede sierband bestaande uit gele baksteen en gecementeerde baksteen. De enigszins overstekende dakranden worden ondersteund door groen geverfde houten consoles. Boven het merendeel van de vensters bevindt zich in de spaarvelden een mozaïek van gele en blauwe tegeltjes.

De entree van het voormalige badhuis bevindt zich in de oostgevel van het twee bouwlagen hoge bouwvolume. De entree, bestaande uit onder meer een tweetal houten deuren met bovenlichten, wordt bekroond door een deels betegeld en deels bepleisterd spaarveld, met in de bepleistering gegraveerd: "2E VOLKSBADHUIS".

De vensters in het voormalige badhuis zijn alle van hout. Een deel van de vensters is vast, een deel is draaiend. De grotendeels bepleisterde vierkante uitbouw op het twee bouwlagen hoge bouwvolume, bezit aan twee zijden een vensterreeks van een drietal vaste houten vensters.

Het interieur van het pand is grotendeels vernieuwd. In het lage bouwdeel, waar voorheen de bad- en douchehokjes stonden, is nu een grote open ruimte gecreëerd.

Waardering

Uit 1903 daterende, qua exterieur gaaf bewaarde wijkvoorziening van algemeen belang vanwege de sociaal-historische, typologische en architectuurhistorische waarde door de voormalige badhuis-functie van het pand binnen een arbeiderswijk. Architectuurhistorisch is het pand voorts van belang binnen het oeuvre van de architect S. Roog.

Tags: openbare gebouwen,badhuis,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tweede Volksbadhuis
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!