Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Spoorwegviaduct in Haarlem

Over Singelgracht
2000 MA, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1906
Publicatie: 19991123
Rijksmonument ID: 513390

Omschrijving van Spoorwegviaduct

Inleiding

Als onderdeel van de aanleg van de spoordijk in 1906 gebouwd SPOORWEGVIADUCT over de singelgracht en flankerende rijwegen, fietspaden (recent) en trottoirs tussen Kenaubrug en Verspronckbrug. Het viaduct ligt vlak voor de driesprong van de spoorlijn in de richting van Alkmaar (noord), Zandvoort (west) en Leiden (zuid).

N.B. De rond 1950 geplaatste ijzeren borstwering die de borstweringen van Kenaubrug en Verspronckbrug met elkaar verbindt, valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op twee bruggehoofden en drie rijen van vijftien gietijzeren kolommen rustend spoorwegviaduct ter breedte van zes dubbele sporen. De middelste rij kolommen staat op een langwerpige stuk muurwerk midden in de singelgracht.

Het dek van het viaduct bestaat uit naast elkaar liggende H-balken met beton in de tussenruimten. Deze H-balken rusten op dwars geplaatste H-balken die weer via korte H-stukken op de koppen van de gietijzeren pijlers rusten. De diverse onderdelen zijn met schroefboutverbindingen en klinkverbindingen aan elkaar vast gemaakt.

De bruggehoofden zijn gemetseld in rode baksteen op granieten plint. In het muurwerk bevinden zich spaarvelden met boogfries op kleine kraagstenen in graniet. In de randen van de spaarvelden is verblendsteen verwerkt. De overgang van de bruggehoofden naar de vleugelmuren bestaat uit een bossage van afgeronde blokken graniet.

De kolommen zijn in één stuk gegoten en bestaan uit een vierkante voetplaat, een achthoekige voet, een conische schacht die ter decoratie op twee plaatsen dubbel is omringd en een kop. De voetplaat rust op een granieten blok in het muurwerk van de basis. Op twee tegenover elkaar gelegen zijden van de voet staat IJZERGIETERIJ DEVENTER. Het viaduct heeft aan beide zijden een opengewerkte ijzeren borstwering die zich over de vleugelmuren voortzet.

Waardering

Het in hoofdvorm en detaillering merendeels gaaf bewaarde spoorwegviaduct is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en stedebouwkundig oogpunt vanwege de typologische betekenis en als onderdeel van de reeks infrastructurele werken die rond 1905 in verband met de verhoging van de spoorlijn in Haarlem werd gerealiseerd.

Tags: weg- en waterwerken,spoorbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Spoorwegviaduct
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!