Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ripperdakazerne: dienstwoning in Haarlem

Saenredamstraat 87
2021 ZP, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1883-1884
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 513335
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Ripperdakazerne: dienstwoning

Inleiding

Meest westelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en bestaande uit twee paar dwars ten opzichte van de Saenredamstraat staande woningblokken op geruime afstand aan weerszijden van een dubbele woning evenwijdig aan deze straat, uitgevoerd naar ontwerp van I.J.H. Gijsberti Hodenpijl in sobere eclectische trant en in oorsprong behorende bij de Ripperdakazerne.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van vijf woningen, bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met rode Hollandse pan. In de nok bevinden zich vier schoorstenen. Het blok bevat in de lengte tien vensterassen en in de breedte (kopgevels) twee vensterassen. Elke woning heeft een breedte van twee vensterassen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gebosseerde en licht uitgemetselde hoeken zijn gemetseld in gele baksteen. Het muurwerk is verder gedecoreerd met cordonlijsten tussen parterre en kapverdieping en horizontale lijsten in de toppen van de kopgevels. Dit lijstwerk is steeds gepleisterd. Ook de decoratie van de ontlastingsbogen is gepleisterd. De overgang tussen muurwerk en kap wordt aan alle lange gevels gevormd door een houten kroonlijst. Aan de kopgevels rusten de licht overstekende dakschilden op doorgetrokken vlieringhouten. De dakschilden worden door gladde windveren beƫindigd. De venster bevatten nog te dele houten schuiframen. De oorspronkelijk roedenverdeling van de ramen is soms nog aanwezig in de bovenlichten. De schuiframen hebben nog deels de oorspronkelijke negenruitsverdeling.

Waardering

Het voormalige blok dienstwoningen uit 1883-84 is samen met de vier andere blokken dienstwoningen aan de Saenredamstraat van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ripperdakazerne: dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt